Substanțele, numite hidrotrioxizi, conțin trei atomi de oxigen și sunt foarte reactive, de aceea pot declanșa afecțiuni respiratorii și pot contribui la încălzirea globală.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că în atmosfera planetei se pot forma compuși chimici necunoscuți până acum, care sunt extrem de reactivi.
Potrivit experților, care au publicat studiul în cunoscuta revistă Science, acești trioxizi, obținuți în laborator prin simularea condițiilor din atmosferă, sunt mult mai periculoși decât peroxizii, care conțin doar doi atomi de oxigen.
Noile substanțe sunt foarte inflamabile și pot provoca explozii, dar au efecte nocive și asupra climei și a sănătății oamenilor.
Existența lor a fost presupusă de mult timp, dar abia acum cercetătorii au putut obține dovada clară a prezenței lor, printr-un experiment complex de laborator.
Hidrotrioxizii se formează prin reacția între două tipuri de radicali liberi, în urma descompunerii în atmosferă a unor compuși organici, cum este izoprenul, produs de plante și animale.
Experimentul a demonstrat că aproximativ 1% din izoprenul care se descompune în atmosferă se transformă în hidrotrioxizi, care persistă în aer de la câteva minute până la câteva ore, timp suficient pentru a interacționa cu alți compuși chimici.
Cercetătorii care au identificat noile substanțe chimice avertizează că acestea pot ajunge în aerosoli și astfel riscă să afecteze sistemul cardiovascular și respirator al oamenilor, dar deocamdată nu există studii care să ateste aceste efecte novice.
Aerosolii contribuie și la formarea norilor, prin urmare pot contribui și la încălzirea climei planetei.
Hidrotrioxizii există de mult timp în atmosferă, dar până acum nu știam de prezența lor. Descoperirea este importantă pentru că ne ajută să înțelegem modul în care iau naștere aceste particule, ce efecte au asupra noastra și cum ne putem proteja.