Un studiu recent prezintă informații surprinzătoare despre planeta care ar putea exista la marginea sistemului nostru solar, atât de departe încât nu a putut fi observată până acum.
Numită generic Planeta Numărul Nouă, acest misterios corp ceresc s-ar afla dincolo de orbita lui Neptun, în Centura Kuiper, printre numeroase comete și planete pitice înghețate.
Existența ei a fost menționată prima dată în anul 2016, deși până acum nu a fost obținută nicio dovadă concretă în acest sens.
Unii astronomi cred însă că doar o planetă de mari dimensiuni, neobservată încă, ar putea modifica, prin atracția ei gravitațională, orbita micilor obiecte cerești aflate dincolo de Neptun.
Astfel, potrivit estimărilor specialiștilor, această planetă trebuie să fie de 5-10 ori mai mare ca Pământul.
Pentru că află foarte departe de Soare, Planeta Numărul Nouă nu este luminată de soare și nu poate fi observată în mod direct, dar ea poate să blocheze pentru scurt timp o sursă de lumină - o galaxie sau o stea, putând fi identificată prin această metodă.
Acum, Man Ho Chan, profesor de astronomie la The Education University din Hong Kong, propune o altă metodă pentru descoperirea planetei: cu ajutorul sateliților săi naturali.
Chan a estimat că această planetă ar putea avea în jur de 20 de sateliți, fiecare cu un diametru de aproximativ 100 de kilometri, scrie Live Science.
Acești mici sateliți ar putea fi încălziți din interior, datorită puternicei atracții gravitaționale a planetei în jurul căreia orbitează, așa cum se întâmplă cu Io, una dintre lunile lui Jupiter.
Astfel, aceste luni ar putea ajunge să aibă la suprafață o temperatură de peste 170 de grade Celsius, în timp ce alte corpuri cerești din Centura Kuiper sunt înghețate.
Prin urmare, dacă sunt atât de fierbinți, sateliții ar putea emite slabe semnale radio, detectabile cu telescoapele noastre. Dacă vom putea descoperi acești sateliți, atunci am avea în sfârșit o dovadă clară a existenței Planetei Numărul Nouă.
Man Ho Chan și-a publicat teoria în revista The Astrophysical Journal.