Colossal Biosciences, o companie de biotehnologie care are printre finanțatori și Central Intelligence Agency (CIA) caută soluții prin care să readucă la viață mamuții lânoși.
Aceste animale au dispărut definitiv în urmă cu zeci de mii de ani, dar, dacă proiectul va avea succes, ele vor popula din nou tundrele.
Compania este interesată să readucă la viață și alte specii de animale, dispărute mai recent. Printre acestea se numără tigrul tasmanian și pasărea dodo.
Pentru a reuși acest lucru, Colossal Biosciences va folosi ingineria genetică, care presupune modificarea ADN-ului unui organism.
Desigur, CIA nu este interesată în mod direct de soarta acestor animale dispărute, ci de cercetarea necesară pentru reușita proiectului, de posibilitățile tehnologice.
De aceea, agenția se numără printre finanțatorii studiilor științifice, prin intermediul fondului de investiții In-Q-Tel.
Proiectul Colossal Biosciences pare de domeniul science-fiction, dar poate fi realizat cu adevărat.
Compania nu vrea să cloneze mamuți - idee prezentată în seria de filme Jurassic Park - ci să modifice codul genetic al unor elefanți, astfel încât aceștia să semene cu mamuții.
Concret, mamuții lânoși nu vor fi aduși înapoi, ci vor fi concepuți elefanți înrudiți genetic cu ei, care vor avea anumite caracteristici specifice, cum ar fi rezistența mai mare la frig și blana lungă.
Aceste modificări pot fi obținute prin editarea genetică CRISPR a unor embrioni de elefant, scrie Live Science.
Cu ajutorul acestei metode, oamenii de știință pot să taie, să elimine și să adauge anumite secvențe de gene în codul genetic a unui organism.
CRISPR rămâne însă o metodă foarte controverastă, mai ales din punct de vedere etic.
Nașterea unor elefanți asemănători cu mamuții nu ar fi însă o idee prea bună nici din punct de vedere ecologic, cred unii specialiști, pentru că în prezent nu mai există condițiile de mediu în care trăiau mamuții.
De aceea, aceste animale concepute prin inginerie genetică nu s-ar putea adapta.