Statele Unite ale Americii este a doua țară din lume, după Singapore, care permite vânzarea de carne crescută în laborator.

Două companii, Upside Foods și Good Meat, au anunțat miercuri că au primit aprobarea finală din partea Departamentului american al Agriculturii (USDA) pentru a vinde carne realizată în laborator, deschizând calea pentru primele vânzări comerciale ale acestui produs în SUA.

Companiile sunt primele care au finalizat un proces de aprobare în mai multe etape pentru așa-numita carne cultivată sintetic, derivată dintr-un eșantion de celule de animale care sunt hrănite și crescute în cuve de oțel. Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a stabilit deja că alimentele pot fi consumate în condiții de siguranță.

Odată cu aceste aprobări, Statele Unite vor deveni a doua țară, după Singapore, care va permite vânzarea de carne cultivată.

Ambele companii produc pui cultivat în laborator și intenționează să servească mai întâi produsul lor în restaurantele de lux, înainte de a mări producția pentru a ajunge la un cost mai mic pentru magazinele alimentare.

Puiul produs de Upside va fi servit mai întâi la Bar Crenn, un restaurant din San Francisco deținut de bucătarul Dominique Crenn, a precizat compania. Good Meat va vinde primul său lot de pui către José Andrés Group, au precizat reprezentanții Good Meat.

Companiile au declarat că încă stabilesc un calendar exact pentru momentul în care produsele vor ajunge în farfuriile consumatorilor. Acestea speră că produsele lor vor oferi o alternativă atractivă pentru consumatorii de carne care caută o opțiune mai ecologică pentru alimentele lor și care ar putea fi nemulțumiți de produsele vegetariene deja existente pe piață.

Pentru a produce carne în laborator, mai întâi se prelevează mostre de celule din țesutul animalului, se filtrează și se cultivă pentru a crea o bancă de celule pentru utilizare ulterioară. Celulele sunt apoi plasate într-un mediu controlat - cum ar fi un recipient sigilat - unde nutrienții și alți factori le determină să se înmulțească.

Odată ce numărul de celule a crescut până la miliarde sau trilioane, în mediul controlat se adaugă alți factori care permit celulelor să se diferențieze în tipuri „și să își asume caracteristici de celule musculare, de grăsime sau de țesut conjunctiv".

Atunci când celulele au preluat caracteristicile dorite, ele pot fi scoase din mediul controlat și pot fi procesate și ambalate ca și alimentele convenționale.

Pe site-ul său web, Upside Foods descrie procesul drept unul „similar cu fabricarea berii" și subliniază că ceea ce produce este carne adevărată, fără a fi nevoie să fie sacrificate animale.

Totuși, până când această carne nu va avea același preț și același gust precum carnea tradițională, „va rămâne de nișă", a declarat Bruce Friedrich, președintele Good Food Institute, pentru Associated Press.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: