Astronomii au identificat o nouă exoplanetă, care este una dintre cele mai ușoare descoperite până acum.

Proxima D, o planetă telurică, este a treia aflată pe orbită în jurul stelei Proxima Centauri și are doar un sfert din masa Pământului.

Exoplaneta se află în zona locuibilă a stelei, care este o pitică roșie, mult mai mică și mai puțin luminoasă decât Soarele nostru.

De aceea, deși se află în zona ideală, care permite existența apei lichide, Proxima D este mult mai aproape de steaua ei, la doar 4 milioane de kilometri, iar orbita completă durează numai 5 zile.

Descoperirea este foarte importantă, pentru că sistemul solar Proxima este cel mai apropiat de al nostru, aflându-se la 4 ani-lumină.

Noua planetă identificată a fost observată cu ajutorul telescopul VLT (Very Large Telescope) din Chile, iar cercetarea a fost realizată de o echipă de astrofizicieni din Portugalia.

Proxima D este a treia planetă observată până acum lângă pitica roșie Proxima Centauri. Celelalte planete sunt Proxima B, cu masa comparabilă cu a Terrei și Proxima C, care se află mult mai departe de stea, completând orbita în 5 ani.

Exoplanetele aflate în sisteme solare învecinate vor putea fi observate mai bine după ce va fi construit noul telescop ETL (Extremely Large Telescope), în deșertul Atacama.

 

Share articol: