Energia întunecată, despre care oamenii de știință susțin că formează aproape 70% din univers, este unul dintre marile mistere ale cosmologiei.

Această energie este forța misterioasă care determină expansiunea universului, făcând obiectele să se îndepărteze unele de altele și a fost descoperită abia acum 20 de ani.

Energia întunecată este chiar mai puternică decât gravitația care ține materia unită, astfel încât, sub influența ei, expansiunea universului accelerează.

Recent, cercetătorii de la Imperial College London au prezentat o nouă teorie, care încearcă să explice de unde provine această forță extraordinară.

Ei susțin că originea energiei întunecate o reprezintă găurile negre, iar dacă teoria lor este corectă, atunci tot ce știam despre formarea universului se va schimba.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa internațională de cercetători a studiat evoluția găurilor negre și observat că galaxiile mai bătrâne au găuri negre care acumulează masă într-un mod care corespunde cu teoria privind energia întunecată.

Aceasta este, practic, forța care împiedică Universul să colapseze într-o singularitate, sub forța gravitațională, iar Albert Einstein intuise acest fenomen, dar folosise termenul de „constantă cosmologică” pentru a-l denumi.

Cantitatea de energie întunecată existentă în univers corespunde energiei emise de găurile negre, prin urmare, susțin cercetătorii, acestea sunt sursa care dă naștere misterioasei energii.
 

Share articol: