După ce UE îi va obliga pe producătorii de electronice să folosească portul universal USB-C începând cu sfârșitul anului 2024, acum a ajuns la un acord provizoriu care va impune ca dispozitivele portabile precum telefoanele să aibă baterii ce ar putea fi înlocuite de către utilizator.
Acordul se referă la baterii de aproape toate dimensiunile - de la baterii portabile, pentru iluminare, baterii pentru mijloace de transport ușoare, baterii pentru vehicule electrice (EV) și chiar baterii industriale.
Dacă această reglementare va fi aprobată, producătorii vor avea la dispoziție 3 ani și jumătate pentru a-și reface dispozitivele portabile astfel încât utilizatorii să poată scoate și înlocui cu ușurință bateriile.
Din acest punct de vedere, telefoanele pliabile ar putea fi o provocare, deoarece acestea dispun adesea de două baterii separate, câte una în fiecare „jumătate", pentru a echilibra spațiul și greutatea, iar găsirea unui design care să permită accesul ușor al utilizatorilor va fi dificilă.
Fiecare baterie va trebui să poarte etichete și coduri QR care să conțină informații privind capacitatea, performanța, durabilitatea, compoziția chimică și un simbol de „colectare separată".
Acest acord a fost puternic determinat de preocupările legate de mediu. Planul stabilește niveluri minime de materiale reciclate pentru baterii: 16% pentru cobalt, 85% pentru plumb, 6% pentru litiu și 6% pentru nichel.
Pentru a alimenta procesul de reciclare, UE va solicita ca bateriile vechi să fie colectate separat: cel puțin 45% din bateriile vechi trebuie să fie colectate (gratuit) până în 2023, 63% până în 2027 și 73% până în 2030 pentru bateriile portabile.
De fapt, toate celelalte baterii, inclusiv cele pentru vehicule electrice și industriale, trebuie colectate fără costuri pentru consumator, indiferent de marcă, origine și stare. De asemenea, producătorii care își vând produsele în UE vor fi obligați să elaboreze o politică referitoare la abordarea „riscurilor sociale și de mediu legate de aprovizionarea, prelucrarea și comercializarea materiilor prime și a materiilor prime secundare".
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: