Cercetătorii au descoperit microbi din Alpi și din Arctica care pot descompune plasticul fără a avea nevoie de temperaturi ridicate. 

Deși aceasta este doar o descoperire preliminară, o descompunere mai eficientă și mai eficace a deșeurilor industriale de plastic în depozitele de deșeuri ar oferi oamenilor de știință un nou instrument pentru a încerca să reducă daunele ecologice produse de acestea.

Oamenii de știință de la Institutul federal elvețian WSL și-au publicat descoperirile săptămâna aceasta în revista Frontiers in Microbiology, detaliind modul în care bacteriile și ciupercile adaptate la frig din regiunile polare și din Alpii elvețieni au digerat majoritatea materialelor plastice pe care le-au testat - având nevoie doar de temperaturi scăzute sau medii.

Această ultimă parte este esențială, deoarece microorganismele care mănâncă plasticul tind să aibă nevoie de temperaturi neobișnuit de ridicate pentru a-și face magia. „Mai multe microorganisme care pot face acest lucru au fost deja găsite, dar atunci când enzimele lor care fac acest lucru posibil sunt aplicate la scară industrială, acestea funcționează de obicei doar la temperaturi de peste 30 de grade Celsius", au explicat cercetătorii. „Încălzirea necesară înseamnă că aplicațiile industriale rămân costisitoare până în prezent și nu sunt neutre din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon."

Din păcate, niciunul dintre microorganismele testate nu a reușit să descompună polietilena (PE) nebiodegradabilă, unul dintre cele mai dificile materiale plastice care se găsesc în mod obișnuit în produsele de consum și în ambalaje. Însă 56% dintre tulpinile testate au descompus poliesterul-poliuretan (PUR) biodegradabil la 15 grade Celsius. Altele au digerat amestecuri biodegradabile disponibile în comerț. Cele mai reușite două tulpini au fost ciupercile din genurile Neodevriesia și Lachnellula: Acestea au descompus fiecare plastic testat, cu excepția polietilenei.

Materialele plastice sunt o invenție prea recentă pentru ca microorganismele să fi evoluat special pentru a le descompune. Dar cercetătorii subliniază cum a jucat un rol important selecția naturală care le-a echipat pentru a descompune un strat protector al plantelor care are multe în comun cu plasticul. „S-a demonstrat că microbii produc o mare varietate de enzime de degradare a polimerilor implicate în descompunerea pereților celulari ai plantelor. În special, ciupercile patogene pentru plante sunt deseori raportate ca biodegradând materiale plastice, datorită capacității lor de a produce cutinaze care țintesc polimerii din plastic datorită asemănării cu polimerul vegetal", a declarat coautorul Dr. Beat Frey.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: