Joint European Torus (JET) a menținut o plasmă supraîncălzită timp de 5 secunde, producând 59 de megajouli de energie și sugerând că experimentele mai mari ar putea produce mai multă energie, alimentând ideea că oamenii ar putea genera un „Soare artificial”.
În cadrul experimentului de la Joint European Torus (JET) din Oxford, desfășurat pe 21 decembrie, o plasmă foarte fierbinte a fost menținută timp de 5 secunde, producând o cantitate record de 59 de megajouli de energie termică. Recordul anterior al JET a fost de 22 megajouli pentru mai puțin de o secundă, stabilit în 1997.
„Nu este un rezultat neașteptat. Este cu adevărat apogeul muncii care se face de ani de zile", a declarat Volker Naulin, membru al echipei de la EuroFusion, un consorțiu de grupuri de cercetare în domeniul fuziunii. Fuziunea nucleară promite o sursă continuă de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon, fără a avea problema deșeurilor radioactive pe care o are energia nucleară produsă prin fisiune.
Noul record este semnificativ, deoarece indică faptul că energia de fuziune comercială ar putea deveni o realitate. Deși 5 secunde pot părea puțin timp, acesta este maximul pe care magneții de cupru ai JET îl pot gestiona. Naulin spune că durata și randamentul arată că înțelegerea noastră a fizicii plasmei este corectă. Această realizare sugerează că un reactor tokamak de fuziune mult mai mare și mai puternic, numit ITER, care se construiește în sudul Franței, ar trebui să își atingă obiectivele atunci când va fi pornit, în 2025.
Aceste obiective constă în generarea unei cantități de energie mai mari decât cea consumată timp de aproape 50 de minute, obiectivul mult așteptat al energiei de fuziune. Naulin spune că noul record al JET este un semn că modelarea pentru ITER este corectă. „Este într-adevăr o confirmare că ceea ce s-a calculat pentru ITER nu este un număr fantezist".
Marea schimbare tehnologică ce a permis obținerea noului record a fost renunțarea la materialele pe bază de carbon din peretele JET, cum ar fi grafitul, care acționează ca un burete pentru izotopii de hidrogen utilizați pentru a crea plasma. În schimb, în structură au fost folosite metale precum wolfram și beriliu, similare celor care vor fi folosite pentru ITER.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: