Gareth Edwards, regizorul filmelor „Godzilla” și „Rogue One”, aduce în România cea mai recentă creație a sa, „The Creator”. Pelicula, cu David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe și Madeleine Yuna Voyles, se lansează în cinematografele de la noi pe 29 septembrie 2023.

The Creator, cea mai recentă operă de artă a regizorului britanic Gareth Edwards, aduce în atenția publicului una dintre dilemele timpurilor moderne: este Inteligența Artificială bună sau malefică? Poate fi controlată și, dacă da, acceptă să fie controlată?

Acea cutie a Pandorei a fost deschisă. Iar acest film, din pură întâmplare, tratează tocmai această problemă. Și este reală? Ar trebui să o îmbrățișăm? Ar trebui să o distrugem? Aceste idei sunt în centrul acestui film”, a dezvăluit regizorul.

Urmărind filmul, e imposibil să nu intuiești nașterea unei noi întrebări: De ce tot ce creează omul vrea mai apoi să-l omoare?

The Creator - războiul dintre Ai și rasa umană e aici

Filmul lui Gareth Edwards este un thriller science-fiction despre Inteligența Artificială care scapă de sub control și amenință existența omenirii. Los Angeles cade primul, iar drama care urmează impulsionează guvernele occidentale să interzică folosirea Inteligenței Artificiale. În același timp, în Asia AI continuă să fie folosită, în ciuda amenințării globale.

În centrul acestui război disproporționat stă Joshua, un agent operativ aruncat în vâltoarea conflictului cu scopul de a identifica și distruge o armă devastatoare, creată de inamic cu scopul de a pune capăt existenței umane. Numai că arma în cauză se dovedește a fi un copil. Vezi trailerul mai jos!

 

Cine sunt actorii care joacă în The Creator

Gareth Edwards s-a bazat pe John David Washington pentru a-l interpreta pe Joshua, eroul din The Creator. Actorul de 39 de ani a cunoscut celebritatea pentru rolul principal din filmul BlacKkKlansman, regizat de Spike Lee. Pelicula a avut premiera de gală la Festivalul de Film de la Cannes, în 2018, unde a primit ovații și Marele Premiu. A fost filmul pentru care Washington a fost nominalizat la Globurile de Aur și la Premiile SAG, pentru cel mai bun actor.

Actrița Gemma Chan, care în film joacă rolul soției lui Joshua, Maya, este cunoscută mai ales pentru seria Humans, pentru care a fost nominalizată la premiile BAFTA. Totodată, Chan a jucat în Crazy Rich Asians, Captain Marvel, Eternals și Don't Worry Darling.

Regizorul a explicat alegerea actriței pentru rolul Maya: „Aveam nevoie de cineva care să poată juca bine misterul, ceea ce nu este un lucru ușor. Cu personajul Maya, așa cum o cunoști, simți mereu că-ți ascunde ceva. Gemma este o actriță genială și a reușit să canalizeze acea calitate misterioasă, enigmatică”.

Madeleine Yuna Voyles, o actriță în vârstă de 7 ani aflată la debut, a fost aleasă pentru a interpreta rolul Alphine, arma supremă creată de Inteligența Artificială. Pe ea o caută Joshua pentru a o distruge. Dar o va face?

Conform regizorului, Madeleine Yuna Voyles a fost primul copil care a fost chemat la audiții, din sutele de candidați. Care a fost reacția sa și a echipei?

Prima persoană care a dat probe a fost Maddie, a venit și a fost fantastică. M-a făcut să plâng. După ce a ieșit din cameră, m-am uitat la asistentul meu și amândoi am zis: Ea e”, își amintește Edwards.

Actorul și muzicianul Sturgill Simpson, care joacă și el în film, a adăugat: „Lumea este pe cale să audă totul despre Madeleine Yuna Voyles. Madeleine este unul dintre cei mai profesioniști, muncitori și talentați actori și are 7 ani”.

De unde a venit ideea creării filmului The Creator

În 2016, Gareth Edwards lansase Rogue One: A Star Wars Story, o producție uriașă cu încasări de peste 1 miliard de dolari. După acel succes, regizorul a simțit nevoia să ia o pauză, motiv pentru care a plănuit o călătorie cu iubita lui, la părinții ei din Iowa. Pe drum a văzut o construcție care l-a inspirat să facă un nou film, însă cum nu se mai făcuse până atunci.

În mijlocul acelor ierburi înalte era această fabrică ciudată. Îmi amintesc că avea un logo japonez pe ea. Am început să mă întreb oare ce construiau acolo? Ei bine, era japoneză, iar eu sunt un pasionat de science fiction, așa că mintea mi-a mers direct la roboți. Trebuia să fie roboți, nu? Imaginează-ți că ești un robot construit în acea fabrică și asta e tot ce ai știut vreodată, apoi într-o zi ceva a mers prost și te-ai trezit brusc afară, în acest câmp, pentru prima dată, văzând lumea, cerul, ce ai crede? Mi s-a părut ca începutul unui film”, a povestit regizorul britanic.

Pentru realizarea The Creator, Edwards și echipa sa au avut o abordare complet diferită de cea consacrată pentru un film science-fiction. Au filmat în locații reale, în mai multe țări, cu oameni reali pe fundal. Au renunțat la idee construirii unor decoruri impresionante și au proiectat lumea Sci-Fi abia la final. „A fost total opusul modului în care se face asta în mod normal. Studiourile au fost sceptice - oare va merge? Totul suna a pariu nebunesc. Dar ne-am propus să dovedim asta”, a spus regizorul.

Dacă alegerea a fost inspirată sau nu, vă puteți convinge din 29 septembrie, doar în cinema și în IMAX.

Share articol: