„2020 XL5” este al doilea astfel de obiect cosmic descoperit vreodată. 

Pământul este urmărit de un „asteroid Troian”, un obiect cosmic despre care oamenii de știință spun că este unul „foarte promițător”.

Un asteroid troian este un asteroid care împarte aceeași orbită cu o planetă. Acest obiecte rămân pe o orbită stabilă - înaintea sau în urma planetei de care depind.

În trecut aceștia au mai fost identificați, iar numele lor vine de la cei care au fost descoperiți inițial în jurul planetei Jupiter, acolo unde ei au fost denumiți după figurile centrale ale Războiului Troian.

Totuși, în jurul Pământului nu a fost descoperit decât un astfel de asteroid până acum, numit „2010 TK”. Pe 12 decembrie 2020, cercetătorii au găsit o țintă care i-a intrigat profund. Observațiile timpurii au sugerat că există în zona planetei noastre un nou Troian, dar a fost dificil de verificat până acum care este orbita sa stabilă.

Acum, astronomii au reușit să detalieze orbita asteroidului, combinând date din arhivă cu observațiile realizate de pe Terra. Astfel, au reușit să confirme că el este, într-adevăr, un asteroid Troian aflat pe orbita Pământului.

Ce nu e foarte clar încă este locul din care provine. Este posibil să fie originar din centura principală de asteroizi aflată la o mai mare distanță în sistemul solar, fiind aruncat spre galaxia noastră atunci când a interacționat cu gravitația lui Jupiter - dar încă nu este un scenariu 100% clarificat.

Cercetătorii știu, însă, încotro se îndreaptă acest obiect, iar informațiile pe care le avem până acum sugerează că el va rămâne pe aceeași orbită pentru încă 4.000 de ani. De asemenea, se pare că asteroidul este unul complex de tip C, realizat în principal din carbon.

Noul asteroid este, de asemenea, mai mare decât predecesorul său și oferă oportunitatea de a fi vizitat de pământeni cu un necesar de combustibil mai mic.

„Așadar astfel de obiecte ar putea deveni ținte ideale pentru misiuni spațiale și, în viitorul mai îndepărtat, am putea să dezvoltăm baze umane sau să instalăm hardware științific ce ar putea beneficia de locația sa”, arată specialiștii. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: