Autoritățile de reglementare franceze au somat Apple să oprească vânzarea iPhone 12, spunând că emite niveluri de radiații electromagnetice care depășesc standardele Uniunii Europene, informează agenția AP. Compania a contestat decizia și a transmis că dispozitivul respectă reglementările în materie.
Agenția guvernamentală franceză care gestionează frecvențele de comunicații wireless a emis ordinul după ce iPhone 12 a picat recent unul dintre cele două tipuri de teste pentru undele electromagnetice capabile să fie absorbite de organism.
Nu este clar de ce telefonul, care a fost lansat la sfârșitul anului 2020, nu a trecut de ultima rundă de teste a agenției și de ce a fost vorba doar de acel model anume.
Ministrul francez al tehnologiei digitale a declarat că nivelurile de radiații ale iPhone 12 sunt încă mult mai mici decât nivelurile pe care studiile științifice le consideră că ar putea dăuna utilizatorilor, iar agenția însăși recunoaște că testele sale nu reflectă utilizarea tipică a telefonului.
Totuși, Agenția Națională de Frecvență a cerut companiei Apple să „pună în aplicare toate mijloacele disponibile pentru a remedia rapid această defecțiune" pentru telefoanele deja utilizate și a declarat că va monitoriza actualizările dispozitivelor. Dacă acestea nu funcționează, „Apple va trebui să cheme service telefoanele care au fost deja vândute”, a mai precizat agenția.
Autoritățile franceze de profil au testat recent 141 de telefoane mobile și au constatat că, atunci când iPhone 12 este ținut în mână sau purtat în buzunar, nivelul său de absorbție a energiei electromagnetice este de 5,74 wați pe kilogram, mai mare decât standardul UE de 4 wați pe kilogram.
Telefonul a trecut cu succes un test separat privind nivelurile de radiații pentru dispozitivele ținute în buzunarul unei jachete sau într-o geantă, a precizat agenția.
Limitele de radiații sunt stabilite „cu mult sub nivelul la care se poate produce un prejudiciu" și, prin urmare, o mică creștere peste prag „este puțin probabil să aibă consecințe asupra sănătății", a declarat Malcolm Sperrin, director de fizică medicală la spitalul Royal Berkshire din Marea Britanie.
Utilizatorii de iPhone 12 ar trebui să poată descărca o actualizare care să împiedice depășirea limitei de expunere la radiații, a precizat Sperrin.
Nu este clar de ce acest model, în mod special, pare să emită radiații mai mari, dar „poate fi asociat cu etapa inițială de conectare, când telefonul caută un semnal de transmisie/recepție", a mai explicat specialistul citat de AP.
În replică, Apple a precizat că iPhone 12 a fost certificat de mai multe organisme internaționale și respectă toate reglementările și standardele aplicabile în materie de radiații din întreaga lume.
Compania americană de tehnologie a precizat că a furnizat agenției franceze mai multe rezultate de laborator efectuate atât de companie, cât și de laboratoare terțe, care dovedesc conformitatea telefonului.
Telefoanele mobile au fost catalogate drept „posibili" agenți cancerigeni de către divizia de cercetare a cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, plasându-le în aceeași categorie cu cafeaua, gazele de eșapament de la motorină și pesticidul DDT. Radiațiile produse de telefoanele mobile nu pot afecta direct ADN-ul uman.
Deși telefoanele mobile sunt utilizate pe scară largă de ani de zile, studiile nu au arătat o legătură clară cu efectele negative asupra sănătății, cum ar fi cancerul, durerile de cap și deteriorarea funcției cognitive, a declarat Ian Scivill, cercetător senior cu expertiză în domeniul radiațiilor la Spitalul Royal Hallamshire din Marea Britanie.
Experții au recomandat ca persoanele îngrijorate de expunerea la radiațiile telefoanelor mobile să utilizeze căști sau să treacă la trimiterea de mesaje text.
__________________________________________________________________________________________________