Cu ajutorul unui sistem avansat de monitorizare a undelor seismice, oamenii de știință au făcut o descoperire neașteptată în Marea Mediterană.

La numai 7 kilometri de insula Santorini, una dintre cele mai apreciate destinații turistice din lume, la peste 500 de metri adâncime, se află vulcanul subacvatic Kolumbo, care a erupt devastator acum 400 de ani.

Folosind o tehnologie avansată, de ultimă generație, cercetătorii au analizat recent zona și au observat un detaliu necunoscut până acum: un rezervor de magmă care continuă să crească și care ar putea produce o nouă erupție masivă peste aproximativ 150 de ani.

Vulcanul Kolumbo este unul dintre cei mai activi vulcani subacvatici din lume, iar descoperirea acestui rezervor de magmă, necunoscut până acum, este un real motiv de îngrijorare.

Rezervorul se extinde, astfel încât o nouă erupție este foarte posibilă, iar localnicii și turiștii care vizitează insula ar fi în mare pericol. Ultima erupție a lui Kolumbo, în anul 1650, a provocat moartea a 70 de persoane.

Vulcanii subacvatici sunt mult mai greu de monitorizat, pentru că este dificil de instalat un seismograf sub apă. De aceea, în prezent cercetători folosesc alte sisteme, cu o tehnologie diferită, care arată cât de moale sau de rigidă este roca subteran.

Printr-o metodă oarecum asemănătoare cu modul în care este realizată o ecografie, oamenii de știință pot obține o imagine a structurii unui vulcan subacvatic.

Mai exact, undele seismice produse prin folosirea unei arme au o viteză diferită atunci când circulă printr-o rocă foarte moale sau prin magmă, față de viteza pe care o au când străbat o rocă mai dură. Măsurând viteza acestor unde seismice, experții au aflat compoziția stratului subteran, descoperind astfel existența rezervorului de magmă.

Rezervorul crește cu aproape 4 milioane de metri cubi de magmă în fiecare an, iar peste 150 de ani va acumula 2 kilometri cubi, cantitate suficientă pentru o nouă erupție puternică, precizează autorul studiului, Kajetan Chrapkiewicz, geofizician la Imperial College London.

Spre deosebire de cutremure, erupțiile vulcanice pot fi prezise destul de corect, dacă specialiștii dețin suficiente informații despre evoluția rezervorului de magmă care alimentează vulcanul. Astfel, oamenii ar avea la dispoziție câteva zile pentru evacuarea zonei.

Vulcanul subacvatic Kolumbo va fi monitorizat prin intermediul unui observator special, Santorini's Seafloor Volcanic Observatory (SANTORY) care va fi instalat pe fundul mării.

Share articol: