Prima parte a programului spațial Artemis s-a încheiat cu succes. În cadrul misiunii Artemis 1, sonda spațială Orion a aterizat fără probleme în largul coastelor Californiei, după un zbor de 25 de zile, în timpul căruia a orbitat în jurul Lunii.

Orion este doar începutul unui ambițios program spațial conceput de NASA. Următoarea misiunea, Artemis 2, este programată pentru anul 2024, cu echipaj uman la bord.

Între timp însă, specialiștii Agenției Spațiale Americane au nevoie de timp ca să analizeze modul în care s-a comportat sonda Orion.

Analizând componentele acesteia, care vor fi recuperate din apele Oceanului Pacific, ei vor afla dacă tehnologia folosită în cadrul Artemis 1 este suficient de sigură pentru un zbor cu echipaj uman spre Lună.

Una dintre cele mai mari provocări pentru noua misiune spațială o reprezintă expunerea astronauților la radiațiile cosmice periculoase.

De aceea, experții vor să vadă ce doză de radiații au înregistrat manechinele amplasate la bordul sondei Orion special în acest scop.

Radiațiile cosmice pot afecta sistemele de zbor, dar cel mai grav efect îl au asupra organismelor vii.

Astronauții care vor merge pe Lună vor fi expuși la o doză mult mai mare de radiații decât cei care lucrează temporar pe Stația Spațială Internațională, precizează publicația Space.com.

Dacă totul va decurge așa cum plănuiește NASA, misiunea Artemis 2 va duce patru astronauți până la o distanță de 8.900 km de suprafața Lunii, fără să intre însă pe orbita satelitului nostru natural, cum s-a întâmplat în cazul capsulei Orion. Întreaga misiune va dura numai 10 zile.

Noua misiune este programată să înceapă în 2024, dar este posibil să fie amânată pentru 2025, când ar fi trebuit să fie lansată Artemis 3, care presupune aselenizarea astronauților.

Ultima parte a programului prevede construirea unei mici stații spațiale pe orbita Lunii - Gateway. Rămâne de văzut dacă nu vor surveni alte probleme care vor duce la distanțarea acestor etape.
 

Share articol: