Într-o premieră științifică majoră, cercetătorii au cultivat în laborator modele sintetice de embrioni umani, fără a folosi ovule și spermatozoizi umani. 

Cercetarea - adusă pentru prima dată în atenția publicului larg de The Guardian - a stârnit entuziasm în legătură cu potențialul de a face noi descoperiri în domeniul sănătății, al geneticii și al tratării bolilor. Dar lumea științifică ridică, de asemenea, întrebări etice serioase.

Structurile embrionare au fost produse din celule stem cultivate în laborator dintr-un embrion tradițional. Celulele stem pot fi programate să se dezvolte în orice fel de alte celule.

În acest caz, celulele stem au fost influențate să devină celule precursoare care, în cele din urmă, vor deveni placenta și apoi embrionul propriu-zis.

Deși o astfel de premieră ne trimite imediat cu gândul la ideea de realizare a bebelușilor artificiali, suntem încă departe de acest scenariu. Acestea sunt structuri asemănătoare embrionilor, fără inimă sau creier și sunt, mai degrabă, modele de embrioni care sunt capabile să imite unele, dar nu toate caracteristicile unui embrion normal.

„Este important să subliniem că aceștia nu sunt embrioni sintetici, ci modele de embrioni", a scris Zernicka-Goetz pe Twitter. „Cercetarea noastră nu este concentrată pe a crea viață, ci pe a o salva, atunci când este posibil."

Unul dintre modurile în care această cercetare ar putea salva vieți este acela de a ajuta la examinarea motivelor pentru care multe sarcini eșuează cam în stadiul în care se reproduc acești embrioni artificiali. Dacă aceste prime momente pot fi studiate în laborator, ar trebui ca medicii să le poată înțelege mult mai bine.

Am putea, de asemenea, să folosim aceste tehnici pentru a afla mai multe despre modul în care se dezvoltă tulburările genetice comune în cele mai timpurii etape ale vieții. Odată ce vom avea mai multe cunoștințe despre modul în care acestea încep, vom fi mai bine pregătiți pentru a face ceva în privința lor.

În același timp, oamenii de știință spun că sunt necesare reglementări puternice pentru a controla acest tip de cercetare - reglementări care, în prezent, nu prea există.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: