Cercetătorii de la Universitatea Yale au publicat în revista Environmental Research Communication un studiu care propune o soluție simplă și ieftină pentru a combate schimbările climatice.

Oamenii de știință propun „recongelarea” polilor planetei cu ajutorul unor avioane care să zboare la mare altitudine și să împrăștie în stratosferă aerosoli.

Aceste particule ar urma să fie eliberate la o altitudine de peste 13 kilometri, deasupra Polului Nord și Polului Sud, unde se află ghețari.

Ajunși în aceste zone, care se află acum în plin proces de încălzire accelerată, aerosolii vor reflecta înapoi în spațiu o parte din radiația solară, astfel încât ghețarii care s-au topit vor îngheța din nou, iar nivelul mărilor nu va mai crește.

Costul pentru aplicarea acestei soluțiii ar fi de 11 miliarde de dolari pe an. Suma este mare, dar mai accesibilă decât alte metode propuse până acum, cum ar fi captarea și stocarea carbonului.

Pentru a fi eficientă, răspândirea aerosolilor din avioane ar trebui să aibă loc în fiecare an, primăvara și vara, când zilele sunt mai lungi la poli.

Ar trebui utilizate peste 120 de avioane speciale, concepute pentru zbor la mare altitudine, care să acționeze când deasupra Polului Nord, când deasupra Polului Sud, în funcție de schimbarea anotimpurilor.

În acest fel, temperatura medie la poli va scădea cu aproximativ 2 grade Celsius pe an, apropiindu-se de valorile înregistrate înainte de revoluția industrială.

Marele avantaj al acestei soluții este că are în vedere răcirea localizată, doar în unele regiuni, nu pentru întreaga planetă, cum sunt alte proiecte, de aceea și costurile ar fi mai reduse.

În prezent, potrivit datelor obținute de cercetători, temperatura la poli crește într-un ritm mult mai rapid comparativ cu restul planetei.
 

Share articol: