Cercetătorii de la Universitatea Utah au publicat în revista științifică PLOS Climate un studiu inedit, care propune o nouă soluție pentru reducerea încălzirii globale.

Potrivit acestei noi metode, praful selenar (regolitul) ar putea fi lansat de pe Lună spre Pământ și, deplasându-se prin spațiu, va bloca o parte din lumina și căldura solară, înainte de a fi disipat de radiații.

Efectul de umbrire va dura doar câteva zile, prin urmare vor fi necesare permanent alte lansări de regolit, printr-un dispozitiv uriaș, asemănător unei catapulte.

Echipa care a propus proiectul nu știe cât de realistă este soluția din punct de vedere tehnic, dar praful chiar ar avea acest efect de răcire, prin captarea parțială a radiațiilor solare.

Idei similare cu această soluție au mai fost prezentate anterior: ecrane gigant, particule de praf lansate de pe platforme orbitale sau diferite alte obiecte au fost propuse pentru a bloca lumina și căldura de la Soare.

Din păcate, pentru ca un asemenea proiect să fie pus în aplicare, ar fi nevoie de construirea unei infrastructuri pe Lună și de găsirea celei mai bune metode pentru lansarea regolitului în mod constant, la viteza potrivită.
 

Share articol: