Roverul Rosalind Franklin, construit sub coordonarea Agenției Spațiale Europene, ar fi trebuit să pornească spre Marte în luna septembrie.

Noua misiune din cadrul proiectului ExoMars, planificată încă din anul 2005, a fost oficial suspendată de ESA (Agenția Spațială Europeană), care anunță că nu vrea să mai colaboreze cu agenția rusă Roscosmos. Decizia vine ca urmare a invaziei din Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Rusiei.

Roverul marțian al ESA urma să fie lansat de la Baikonur, în Kazakhstan, la bordul unei rachete rusești. Drumul spre Marte era planificat să dureze 8 luni, scrie Daily Mail.

Deocamdată nu este clar dacă misiunea va fi anulată complet sau se va relua ulterior. În cel mai fericit caz, lansarea roverului ar putea avea loc peste alte 26 de luni, când se va deschidere o nouă „fereastră de lansare”, în funcție de alinierea planetelor.

Proiectul ExoMars, conceput de la bun început ca un program comun al ESA și Roscosmos, are ca scop explorarea planetei Marte și căutarea dovezilor privind viața pe această planetă.

O altă misiune din cadrul ExoMars, Trace Gas Orbiter, a început în anul 2016, pentru a cerceta atmosfera planetei Marte.

Deși ESA a decis să oprească deocamdată colaborarea cu agenția spațială rusă, parteneriatul dintre NASA și Roscosmos continuă, pentru a face posibilă funcționarea Stației Spațiale Internaționale. La bordul ISS se află acum patru astronauți americani, unul german și doi ruși.
 

Share articol: