Înainte de a fi distrusă, în urmă cu două decenii, nava spațială Galileo a detectat mai multe substanțe chimice pe suprafața lunii Europa, luna lui Jupiter, inclusiv dioxid de carbon. Acum, câteva studii care utilizează observațiile Telescopului Spațial James Webb (JWST) sugerează că dioxidul de carbon de la suprafața astrului provine din oceanul ascuns sub învelișul său înghețat. Mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că originea acestuia este destul de recentă - cel puțin din punct de vedere geologic.

Observațiile realizate cu ajutorul instrumentului NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph) al telescopului au arătat oamenilor de știință că dioxidul de carbon de pe Europa este cel mai abundent într-o zonă numită Tara Regio, sau „terenul haotic".

Emily Martin, geolog la Muzeul Național al Aerului și Spațiului, a declarat pentru Scientific American că oamenii de știință cred că suprafața de gheață a lui Tara Regio s-a desprins atunci când vremea s-a încălzit suficient la un moment dat. Acest lucru a făcut ca apa din oceanul subteran să iasă la suprafață, până când s-a răcit din nou, pentru a crea un fel de zonă cu apă înghețată și noroioasă. Este demn de remarcat faptul că observațiile anterioare ale Hubble asupra regiunii arată că aceasta conține, de asemenea, sare de masă, ceea ce indică faptul că apa sărată, într-adevăr, ar fi putut urca la suprafața Lunii.

Dacă dioxidul de carbon de pe Europa provine cu adevărat din oceanul său și nu din meteoriți sau alte surse, atunci s-ar putea stabili o mare asemănare între planeta noastră și luna lui Jupiter. Europa este unul dintre corpurile cerești din sistemul nostru solar care se află sub observație constantă, pentru că ar putea avea condițiile necesare pentru a susține viața. În luna aprilie a acestui an, Agenția Spațială Europeană a lansat sonda Jupiter Icy Moons Explorer sau JUICE pentru a face observații detaliate ale sateliților Ganymede, Callisto și Europa.

Între timp, nava spațială Europa Clipper a NASA, care se va concentra asupra potențialului de viață în interiorul presupusului ocean înghețat, este programată să decoleze în cursul anului viitor.

__________________________________________________________________________________________________


 

Share articol: