Cercetătorii au programat un robot umanoid să interacționeze cu oamenii astfel încât să lase impresia că ar avea o gândire proprie.
Institutul Italian de Tehnologie din Genova a creat iCub, un android de dimensiunea unui copil, pentru a studia interacțiunile dintre oameni și roboți.
Recent, pentru un experiment, robotul a fost programat să execute sarcini complexe și să imite foarte bine comportamentul uman.
În cadrul studiului, cercetătorii i-au comandat să comunice cât mai natural cu voluntarii umani. Astfel, iCub a reacționat similar unui om în timp ce urmărea anumite înregistrări video: se mira, se bucura sau chiar râdea.
Oamenii care au interacționat cu robotul programat în acest fel au crezut că androidul gândește singur, că are propriile idei și dorințe.
Cercetătorii care au organizat experimentul s-au declarat surprinși de cât de bine a reușit roboțelul să imite comportamentul unui om, astfel încât să-i păcălească pe cei care au interacționat cu el.
În realitate, iCub era permanent controlat de programatori, pentru că el poate doar să imite un anumit tip de comportament, nicidecum să aibă unul propriu, scrie Live Science.
Concluzia cercetătorilor este importantă pentru modul în care roboții vor fi folosiți pe viitor în comunicarea cu oamenii.
Androizii sunt deja utili în domeniul medical sau al asistenței sociale, iar faptul că oamenii pot forma legături sociale cu ei este de mare ajutor.