Oamenii de știință au descoperit virusuri nemaivăzute până acum care se dezvoltă în oceanele lumii, de la un pol la altul, și infectează planctonul. Ei au numit microbii nou descoperiți „mirusvirusuri" - „mirus" însemnând „ciudat" în latină.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că această categorie aparține unui grup mare de virusuri numit Duplodnaviria, care include virusul herpetic ce infectează animalele și oamenii, pe baza genelor comune. Dar virusurile ciudate, nou descoperite, împart, de asemenea, un număr uimitor de gene cu un grup de virusuri gigantice, numit Varidnaviria. Acest lucru sugerează că mirusvirusurile sunt un hibrid bizar între două linii virale înrudite de depart, au concluzionat cercetătorii.
„Pare a fi un grup de virusuri extrem de neobișnuit", a declarat pentru Live Science Tom Delmont, cercetător la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică (CNRS) care a participat la studiu. „Din acest motiv le considerăm ca fiind un amestec de două grupuri diferite de virusuri - pe de o parte, virusurile herpetice, bazate pe genele particulelor, iar pe de altă parte, virusurile gigantice, bazate pe mult mai multe gene comune."
Echipa a descris virusurile ciudate, nou descoperite, într-un studiu publicat în aprilie în revista Nature. Descoperirea evidențiază cât de puțin știm despre aceste organisme care se ascund în oceanele Pământului.
Pentru a le găsi, echipa a analizat datele din expediția Tara Ocean, care a colectat aproape 35.000 de mostre de apă oceanică ce conțineau virusuri, alge și plancton, între 2009 și 2013. Cercetătorii au căutat apoi indicii evolutive în milioane de gene ale microbilor.
„Să lucrezi la aceste date este ca și cum ai cerceta o zonă imensă de nisip cu un detector de metale, în căutarea unei comori", a declarat Delmont. „Noi am găsit o comoară evolutivă".
Trecând prin acest corp de date, oamenii de știință au detectat o specie neidentificată până acum de virusuri cu ADN dublu catenar, mirusvirusurile, care pot fi găsite în apele de suprafață, însorite, ale oceanelor polare, temperate și tropicale. Acestea infectează planctonul, organisme minuscule care plutesc în derivă purtate de curenții oceanici. Prin invadarea celulelor planctonului, mirusvirusurile ajută probabil la reglarea activității microorganismelor și, astfel, a fluxului de carbon și nutrienți prin ocean.
„Virusurile sunt o componentă foarte naturală a planctonului de la suprafața oceanului", a declarat Delmont. „Ele vor distruge multe, multe celule în fiecare zi, iar acest lucru va elibera nutrienți, particule în interiorul celulelor care vor fi folosite de alte celule pentru a fi active și sănătoase".
Mirusvirusurile pot fi cheia pentru a rezolva originea enigmatică a virusurilor herpetice, a spus Delmont. Genele care codifică învelișul protector din jurul ADN-ului viral sunt izbitor de asemănătoare în ambele grupuri, ceea ce sugerează că acestea sunt înrudite.
„Acest lucru înseamnă că există o istorie evolutivă comună între herpes, care infectează doar animale, și mirusvirusurile care sunt peste tot în ocean, unde infectează organisme unicelulare", a spus Delmont. „Toate acestea indică o origine planctonică pentru herpes".
Aceste virusuri neobișnuite reprezintă un nou front de cercetare a vieții microbiene din oceanele noastre și mai sunt multe alte descoperiri în așteptare, a spus Delmont.
„Vom încerca să izolăm mirusvirusurile în anul următor", a declarat co-autorul studiului Hiroyuki Ogata, profesor la Institutul de Cercetare Chimică de la Universitatea din Kyoto, pentru Live Science într-un e-mail. „Izolarea este acum esențială pentru a descoperi misterul acestui nou grup viral".
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: