Compania fondata de Larry Page si Sergey Brin a implinit 15 ani, perioada in care a crescut de la un simplu motor de cautare la o firma multinationala cu mai multe domenii de activitate
Ziua de 4 septembrie 1998 ramane in istorie drept data de nastere a uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume. Care sunt lucrurile mai putin cunoste despre Google? Iata 15 dintre ele:
1. Numele original al motorului de cautare a fost BackRub. Pe pagina de start scria: "BackRub este un 'inotator' in retea care o poate traversa foarte repede".
2. Google a cumparat, in medie, o companie pe saptamana din anul 2010.
3. Primul doodle a fost "Burning Man" (1998), o efigie a festivalului cu acelasi nume care se tine anual in Nevada. Page si Brin doreau sa-si informeze partenerii ca sunt plecati la acel festival.
4. Compania a angajat primul bucatar personal in luna noiembrie 1999. Charlie Ayers trebuia sa hraneasca, pe vremea aceea, doar 40 de angajati.
5. Ayers este acum seful a peste 150 de angajati din cele 10 restaurante si cafenele dispuse in sediul din Mountain View, California.
6. Gmail ofera servicii in 50 de limbi. Printre acestea se afla: galeza, basca, cherockee, telugu, tagalog si malayalam.
7. In jur de 1.000 de angajati ai Google au devenit milioanari in dolari dupa listarea companiei la bursa (2004).
8. Unul dintre acesti milionari este Bonnie Brown, o maseuza. Bonnie castiga 450 de dolari pe saptamana in 1999.
9. Butonul "I'm Feeling Lucky", care-i ajuta pe utilizatori sa ocoleasca paginile de publicitate, aduce companiei pierderi de 100 de milioane de dolari anual.
10. Google angajeaza si... capre. In 2009, nu mai putin de 200 de capre au fost aduse sa pasca iarba si sa fertilizeze solul spatiilor verzi din incinta birourilor centrale.
11. Primul tweet oficial al Google a fost "I'm feeling lucky" scris in limbaj binar.
12. Aproape toate castigurile companiei Mozilla vin, indirect, de la Google. Compania lui Brin si Page plateste anual 300 de milioane de dolari pentru ca motorul de cautare sa fie prima pagina care se deschide in Firefox.
13. Cei doi fondatori ai companiei detin doar 16% din actiunile ei.
14. Cele 16% valoareaza pe piata mai bine de 45 de miliarde de dolari.
15. Un nou angajat al companiei este numit "Noogler", in timp ce un fost angajat este numit "Xoogler".