Există vești bune și vești proaste pentru utilizatorii de macOS, potrivit unui nou raport al Elastic Security Labs. Partea bună este că doar 6% dintre programele malware ajung pe dispozitivele macOS, comparativ cu 54% dintre amenințările malițioase care se strecoară în sistemele Windows. Dar există și una mai puțin bună.
Pe de altă parte, macOS nu este complet imun la malware și, ca atare, utilizatorii trebuie să fie în continuare atenți la aplicațiile rău intenționate. Potrivit raportului 2022 Global Threat Report, aproape 50% din toate programele malware pentru macOS provin de la o singură aplicație.
Anchetatorii Elastic Security Labs au indicat MacKeeper, o aplicație macOS concepută, în mod ironic, pentru a proteja dispozitivele utilizatorilor, oferind instrumente de curățare, securitate, confidențialitate și performanță. Potrivit raportului, 48% din programele malware pentru macOS provin de la MacKeeper.
„În timp ce scopul său inițial este acela de a ajuta utilizatorii de macOS, aplicația poate fi folosită în mod abuziv de hackeri, deoarece are deja permisiuni extinse și acces la procese și fișiere", au declarat anchetatorii Elastic Security Labs, citați de laptopmag.com.
Următoarea amenințare omniprezentă pentru macOS este malware-ul XCSSET, cunoscut pentru faptul că a profitat de vulnerabilitățile descoperite în interiorul Safari. De asemenea, acesta poate fura date confidențiale, face capturi de ecran secrete, poate accesa de la distanță microfoanele și camerele web ale utilizatorilor și poate instala ransomware.
În cele din urmă, pe locul al treilea se află Adload, un software malițios care deturnează browserele victimelor și le forțează să viziteze site-uri web obscure.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: