O femeie din Anglia are de platit o suma imensa de bani dupa o vacanta in Africa de Sud. Nu pe vacanta, ci pe factura la telefon.
Cei de la The Guardian povestesc o intamplare cu adevarat revoltatoare a lui Stacie McCormick - o vacanta in Africa de Sud o costa cat salariul pe cateva luni! Nu avionul si nici cazarea nu au fost problema. Ci factura de 15.000 de lire din partea unui operator mare de telefonie mobila din Marea Britanie!
Suma atinsa este pe o perioada de 30 de ore pentru datele roaming. McCormick spune insa ca in 16 ore din acea perioada fie dormea, fie era pe o barca fara acces la internet.
"La 3 zile de la startul vacantei am ajuns la limita prevazuta de 120 de lire si pentru ca avea nevoie de telefon pentru a naviga in Africa de Sud, i-am sunat pe cei de la O2 pentru a ridica limita" povesteste McCormick. "La 14 minute de la acel apel pentru ridicarea limitarii am ajuns de la 120 de lire la 7.000 de lire! Stiu ca telefonul meu avea aplicatii deschise si asta insemna ca sunt taxata, dar mi s-a spus ca factura mea reprezinta 120 de ore de vizionare a filmelor hi-res, ceea ce nu are niciun sens".
Cazul lui McCormick este unul extrem despre cum pot ajunge facturile la telefon sa fie imense dupa ce utilizatorii calatoresc in strainatate. Multi dintre ei nu sunt constienti ca verificarea internetului si navigarea pe internet costa mai mult decat convorbirile sau mesajele text. Comisia Europeana a introdus anul trecut limitari pentru costurile internetului in roaming.
Problema este ca si atunci cand utilizatorii sunt constienti de cum sunt taxati, operatorii fiind obligati sa-i informeze care sunt tarifele la intrarea intr-o tara noua, este dificil sa stii cate date sunt consumate de fiecare functie a telefonului. Navigarea pe Facebook ajunge la 2MB pe minut; alte aplicatii sau radio-ul prin streaming 'mananca' si mai multe date. Iar facturile nu ofera mai multe detalii: "Factura mea nu avea niciu un indiciu ce am folosit sau cum s-a ajuns la 15.000 de lire" spune McCormick. Cei de la O2 au redus datoria lui McCormick la 2.000 de lire "ca semn de buna-credinta" si o acuza pe aceasta pentru ca a ridicat restrictia de 120 de lire.
"Cand a sters limitarea, i-am trimis un mesaj amintindu-i ca o vom taxa cu 6 lire pe MB si ca poate sa ne contacteze din nou pentru a seta o noua limita" spun cei de la O2.
Cei de la The Guardian mai povestesc 2 intamplari similare si ofera mai multe sfaturi pentru a nu pati asa ceva:
- cand calatoresti in strainatate, opreste datele de roaming pentru a preveni descarcarea unor aplicatii fara sa realizezi. Rezuma-te la Wi-Fi-ul din cafenele si hoteluri. In plus, exista aplicatii gratuite care cauta spoturi gratuite de Wi-Fi.
- descarca aplicatiile sau cartile inainte de plecarea din tara si evita sa te uiti la filme sau sa asculti muzica prin streaming.
- pentru orice eventualitate, fixeaza o limita cu operatorul de telefonie
- in anumite tari, poti alege un SIM local daca telefonul este deblocat, putand astfel sa fii taxat la tarifele din acea tara. Asta inseamna insa ca vei avea un alt numar de telefon.