Mark Zuckerberg a lansat de curând un atac la adresa aplicației rivale TikTok, deținută de compania chineză ByteDance.
„În vreme ce serviciile noastre, precum WhatsApp sunt utilizate de protestatari și activiști peste tot în lume, datorită criptării puternice și a protecției intimității, prin TikTok, o aplicație care se extinde rapid în întreaga lume, mențiunile referitoare la astfel de manifestări sunt cenzurate, chiar și în Statele Unite”, a declarat Zuckerberg, întrebând retoric dacă acesta este Internetul pe care ni-l dorim.
CEO-ul Facebook a avertizat că acum guvernul chinez exportă viziunea sa asupra online-ului și în alte țări. „Până de curând, Internetul în aproape oricare alt stat în afară de China a fost definit de platformele de origine americană care promovează valori puternice ale libertății de exprimare. Nu există nicio garanție că aceste valori for câștiga, în final. Cu un deceniu în urmă, aproape toate aplicațiile majore erau americane. Astăzi, șase din top 10 sunt realizate de companii chineze”, a mai spus el.
Ulterior, într-o declarație de presă, un purtător de cuvânt al TikTok a negat că autoritățile chineze au vreun rol în definirea politicilor de conținut ale aplicației: „Conținutul nostru și politicile de moderare sunt conduse de echipa cu sediul în SUA și nu sunt influențate de niciun guvern străin. Autoritățile chineze nu solicită TikTok cenzurarea conținutului și, oricum ar fi, nu este în măsură să facă acest lucru, din motiv ce compania nu operează pe acel teritoriu. Ca să fie totul foarte clar: nu înlăturăm clipuri video referitoare la prezența în cadrul protestelor din Hong Kong”.
În acest context, Zuckerberg, care a fost tot timpul foarte vocal în legătură cu amenințarea chineză asupra giganților din tehnologie, a sugerat că Facebook nu își mai dorește să intre pe piața din China, acolo unde a fost interzis în 2009.
„Îmi doream să ajungem cu serviciile noastre în China pentru că susțineam ideea conectării întregii lumi și credeam că putem ajuta la conturarea unei societăți mai deschise. Am muncit din greu să facem ca acest lucru să se întâmple. Dar niciodată nu am reușit să ajungem la o înțelegere referitoare la lucrurile la care ar trebui să renunțăm ca să intrăm pe această piață, așa că nu ne-au lăsat să pătrundem în teritoriu. Iar acum avem și mai multă libertate de a ne face auzite opiniile și de a susține valorile în care credem, de a lupta pentru libertatea de exprimare oriunde în lume”, a mai spus Zuckerberg.