În urma presiunilor tot mai mari din partea autorităților de reglementare din Marea Britanie și UE, Adobe și Figma au anunțat că ambele companii reziliază de comun acord contractul privind fuziunea, prin care Adobe ar fi achiziționat platforma de proiectare de produse Figma pentru 20 de miliarde de dolari.

Ca urmare a rezilierii înțelegerii, Adobe va trebui să plătească Figma o taxă de 1 miliard de dolari. „Adobe și Figma nu sunt deloc de acord cu concluziile recente ale autorităților de reglementare, dar credem că este în interesul nostru să mergem mai departe în mod independent", a declarat președintele și directorul general al Adobe, Shantanu Narayen, într-un comunicat de presă.

Autoritățile de reglementare au citat ca motiv principal cvasi-monopolul Adobe pe piața de software design, în momentul în care au respins acordul. Prin achiziționarea Figma, o platformă de proiectare a produselor cu o creștere rapidă, care este acum mai populară decât aplicația rivală a Adobe, XD, autoritățile de reglementare s-au temut că Adobe ar putea sta în calea inovațiilor pe care Figma le-ar putea realiza, dacă ar fi fost lăsată să se dezvolte independent.

Într-o scrisoare datată 14 decembrie, Adobe a respins măsurile corective propuse de autoritatea britanică pentru concurență și piețe. Autoritatea dorea ca Adobe să facă o cesiune semnificativă de active, cod sursă și ingineri pentru a „restabili condițiile de concurență".

Cu toate aceste presiuni în creștere, Adobe avea foarte puțin spațiu de manevră pentru a concluziona afacerea și a obține toate activele Figma pe care și le dorea - sau, în cazul în care propriile sale aplicații au fost sacrificate pentru a se liniști antitrust, să le păstreze.

„Nu este rezultatul pe care l-am sperat", a declarat Dylan Field, directorul executiv al Figma. „Dar, în ciuda miilor de ore petrecute cu autoritățile de reglementare din întreaga lume pentru a detalia diferențele dintre afacerile noastre, produsele noastre și piețele pe care le deservim, nu mai vedem o cale spre aprobarea acestei tranzacții."
 

Share articol: