Un mic pas catre o experienta web mai lipsita de probleme a fost facut de Adobe. Compania a scos un utilitar de conversie a continutului Flash in standardul HTML5. Ce inseamna asta pentru noi, pentru Internet si pentru viitor, cititi dupa pauza.
Scopul declarat al acestei aplicatii este conversia (semi)automata a continutului Flash (care reprezinta o majoritatea covarsitoare a continutului video) pentru a putea fi vizualizate pe platforma iOS. Asta in conditiile in care in ianuarie 2010 Steve Jobs i-a facut lenesi pe cei de la Adobe si in aprilie le-a scris o scrisoare lunga al carei mesaj pe scurt este: Flash nu mai este necesar.
Jobs spune despre Flash ca este plin de buguri, fiind principala cauza a problemelor de browsing, consuma bateria intr-o veselie, ca suportul pentru multi-touch este foarte slab si ca Adobe, se opune inovatiei prin promovarea acestui format care are un viitor in cel mai bun caz incert.
Ce inseamna asta pentru noi, utilizatorii de rand ai internetului? Flash a fost o solutie de compromis, intr-un moment in care utilizatorul dorea continut video si produsul Adobe era disponibil. Obiectiv vorbind, Adobe Flash este consumator de resurse, cauzeaza majoritatea problemelor de stabilitate cu browser-ul, iar abordarea cu plug-in in interiorul browserului este o potentiala sursa de gauri de securitate. In plus, este closed-source, ceea ce limiteaza inovatia si dezvoltarea.
Acestea au fost motivele care au determinat World Wide Web Consortium sa demareze elaborarea specificatiilor pentru HTML5, care in acest moment este in stadiul de “Working Draft” - primul stadiu al unui proiect, asa cum este el definit de catre consortiu.
Pe de alta parte, Adobe nu abandoneaza lupta Flash, scotand versiunea 10.3 beta si prezentand pentru programatorii avansati Adobe Flash 11 cu suport pentru 3D si arhitecturi pe 64 de biti.
Ce va insemna asta pe termen mediu si lung? Scribd, unul din cele mai mari site-uri de distributie a documentelor on-line, dupa trei ani de investit in Flash, trece pe arhitectura HTML5. Youtube a inceput sa ofere celor interesati, versiunea HTML5 a website-ului, disponibila la http://www.youtube.com/html5, iar Google, prin intermediul proiectului sau open-source Chromium a anuntat ca va renunta la suportul pentru codec-uri closed-source (cum ar fi H.264) pentru a stimula folosirea tag-ului <video> in design-ul paginilor web. La mijloc sunt realizatorii de pagini de web, care sunt prinsi oarecum la mijloc, fara a sti deocamdata care va fi rezultatul acestui “conflict”.