Cardurile clonate, furate sau blocate in bancomat reprezinta noua tactica a hotilor specializati in acest tip de frauda.

Jurnalistii de la Daily Mail au publicat ultima metoda folosita pentru frauda cu cardurile de credit. Totul cu ajutorul unui device ce pare desprins din filmele cu agenti secreti. Cu o camera in miniatura, un circuit si o baterie mica, acest gadget provine de la telefoanele mobile si este folosit de catre hoti pentru a clona carduri. Aceste mici device-uri sunt ascunse in bancomate si inregistreaza codul tastat de detinatorul cardului.

Acest device a ajutat la o crestere cu 3% in "industria" fraudei cu cardurile de credit din Marea Britanie in ultimul an.

Cum functioneaza mai exact?

Dupa ce este scos din telefonul mobil, camera este ascunsa sub o carcasa falsa din tavanul unui bancomat. Inregistreaza in secret clientii in timp ce acestia tasteaza PIN-ul, asta in timp ce hotii privesc de la cativa metri distanta. Camera video este apoi folosita alaturi de un device separat plasat deasupra slotului de care care fie blocheaza, fie cloneaza cardul, oferindu-le hotilor toate informatiile necesare pentru a le goli conturile clientilor bancii.

Desi politia sfatuieste potentialele victime sa caute orice le poate provoca suspiciuni, ei avertizeaza impotriva ridicarii acelor device-uri pentru ca hotii ar putea sa ii urmareasca pentru a le recupera. De foarte multe ori, device-urile pot fi incarcate cu date ce ar putea valora mii de lire sterline dar, mai ales, i-ar putea incrimina pe hoti.

Marimea acestor fraude a fost demonstrata luna trecuta cand doi romani ce apartineau unei bande ce se ocupa cu astfel de fraude au fost condamnati la 6 ani de inchisoare cumulat. Florin Ardel si Ioan Flore fusesera arestati dupa ce ofiterii de politie au descoperit peste 5.000 de carduri clonate si echipament pentru clonare si carcase false. Valoarea cumulata a cardurilor furate era de peste 2 milioane de lire sterline.

Iar aceste fraude sunt in crestere in Marea Britanie. Fraudele cu carduri furate sau pierdute a crescut cu 3 procente pana la 29.2 milioane de lire in 2014, cu 1 milion in plus fata de un an inainte. Iar fraudele cu carduri clonate au crescut cu 4% pana la 24.2 milioane de lire.

Cum poti evita frauda:
► Daca observi ceva neobisnuit in legatura cu bancomatul sau sunt semne ca acesta a fost modificat in vreun fel, nu il folosi. Cheama politia imediat
►  Fii mereu alert si pune siguranta personala pe primul plan. Daca cineva te urmareste, opreste tranzactia si mergi la alt bancomat. Nu accepta ajutor de la straini cu intentii aparent bune si nu te lasa niciodata distras
►  Stai aproape de bancomat. Mereu blocheaza cu mana libera tastatura si foloseste-ti corpul pentru ca nimeni sa nu vada atunci cand introduci PIN-ul
►  Odata ce ai completat tranzactia, pune banii si cardul la locul lor inainte sa parasesti zona bancomatului
►  Daca bancomatul nu returneaza cardul, suna imediat la banca; varianta ideala este sa-ti folosesti telefonul mobil in timp ce stai in fata bancomatului.

Share articol: