Amazon face cea mai mare investiție externă din istoria sa de trei decenii, în timp ce încearcă să obțină un avantaj în cursa inteligenței artificiale. Amazon investește 2,75 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic

Gigantul tehnologic a anunțat că va cheltui încă 2,75 miliarde de dolari pentru a susține Anthropic, un startup cu sediul în San Francisco, care este considerat în general un lider în domeniul inteligenței artificiale generative. Chatbotul său Claude concurează cu ChatGPT.

Companiile au anunțat o investiție inițială de 1,25 miliarde de dolari în luna septembrie și au declarat atunci că Amazon va investi până la 4 miliarde de dolari. Vestea de miercuri marchează a doua tranșă a acestei finanțări de către Amazon.

Amazon va păstra o participație minoritară în companie și nu va avea un loc în consiliul de administrație al Anthropic. Acordul a fost încheiat la ultima evaluare a startup-ului de inteligență artificială, care a fost de 18,4 miliarde de dolari, potrivit unei surse.

În ultimul an, Anthropic a încheiat cinci finanțări diferite în valoare de aproximativ 7,3 miliarde de dolari. Produsul companiei concurează în mod direct cu ChatGPT al OpenAI, atât în lumea întreprinderilor, cât și în cea a consumatorilor, și a fost fondată de foști directori și angajați din domeniul cercetării de la OpenAI.

Vestea investiției Amazon vine la câteva săptămâni după ce Anthropic a lansat Claude 3, cea mai nouă suită de modele de inteligență artificială despre care spune că sunt cele mai rapide și mai puternice de până acum. Compania a declarat că cel mai capabil dintre noile sale modele a depășit GPT-4 de la OpenAI și Gemini Ultra de la Google la testele de referință din industrie, cum ar fi cunoștințele la nivel de licență, raționamentul și matematica de bază.

Share articol: