Daca vrei sa stai sub o mantie invizibila atunci cand esti online, exista cateva produse si servicii care te pot ajuta.
Unii ar spune ca Internetul este construit pentru a sustine ideea de anonimat. Doar putem comenta orice, pe orice site, sub orice nume sau orice adresa de email, adevarata sau falsa. Totusi, pe masura ce retelele de socializare au din ce in ce mai multi adepti, iar companiile de talia Google ar face totul ca sa afle ce preferinte avem pentru a-si targeta mai bine reclamele, nu mai putem zice ca exista intimitate. Vestea buna e ca putem controla intr-o masura destul de mare ce afla unii si altii despre noi.
"Anonimitatea pe Internet se poate pastra intr-o foarte mare masura, insa nu exista o tehnica 100% infailibila. Daca de fiecare data se foloseste o alta metoda sau exista variatii chiar si in metoda folosita, atunci sunt sanse foarte mari sa ramana nedetectat. Daca insa se foloseste acelasi serviciu/metoda, atunci prin diferite investigatii, care de regula implica colaborarea intre mai multi service-provideri si ISP-isti, atunci poate fi detectat, insa este vorba de un efort destul de mare", spune Alexandru Catalin Cosoi, Chief Security Researcher la Bitdefender.
Ce stie Internetul despre tine
Atunci cand intri pe un site, ii lasi pe cei care il administreaza sa iti vada cel putin adresa ta de IP. Doar pe baza acestei informatii, site-urile pot afla o multime de lucruri despre tine, ca de exemplu locul in care te afli. Daca vrei sa-ti faci o idee despre cat de multe informatii lasi la vedere, incearca StayInvisible.com. Poti afla de aici inclusiv ce Font-uri ai instalate.
Un lucru de baza pentru navigarea in siguranta este firewall-ul. Iar sfatul expertilor este sa iti instalezi un program precum ZoneAlarm, Comodo Internet Security sau Kaspersky Internet Security.
Ramai invizibil in timp ce navighezi pe site-uri
Exista un singur lucru pe care il poti face, daca vrei ca site-urile sa nu mai afle lucruri despre tine: sa pretinzi ca esti altcineva, care provine dintr-un alt loc. Asta se face printr-un server proxy si/sau printr-o conexiune la o retea virtuala privata (VPN).
Proxy-urile sunt o unealta care sta cel mai bine in mana oamenilor cu un pic de experienta. Daca te-ai jucat macar putin cu ele si folosesti Mozilla, incearca FoxyProxy, un add-on pentru Firefox, Thunderbird, Seamonkey si Songbird, downloadat deja de 12 milioane de ori.
O alta solutie ar fi The Onion Router, cunoscut mai bine in forma abreviata, Tor. Este un program gratuit care merge pe Windows, Mac, Linux si Android. El impiedica site-urile sa afle unde esti, dar si pe ce pagini intri in mod normal. Tor poate fi utilizat atat atunci cand navighezi pe Internet, cat si atunci cand folosesti un program de instant messaging, pentru Yahoo! Messenger. "Te poti folosi de Tor ca sa ascunzi IP-ul. Dar poate fi urmarit", spune Mihai Moldovanu, CEO si Developer la TFM Group Software Romania.
Tot un program gratuit este si Hotspot Shield. Asa cum spune si numele, softul ar asigura protectie si in cazul hot-spot-urilor Wi-Fi. Programul functioneaza pe Windows si Mac OS si te ajuta sa ramai anonim ascunzandu-ti adresa de IP atunci cand intri pe site-uri. Vestea buna este ca iti permite sa accesezi inclusiv paginile blocate. Spre exemplu, daca esti la o cafenea care a interzis Facebook, cu Hotspot Shield vei putea sa urmaresti videoclipurile fara nicio problema.
Pentru utilizatorii avansati, avem solutii si mai bune. "O metoda ar fi chained bouncers. Nu e prea cunoscuta. Se foloseste deep underground. Sa zicem ca un hacker sparge 200 de calculatoare si instaleaza pe fiecare dintre ele un client de bounce, care in mod normal nu face decat sa ia ceea ce primeste pe un port, apoi sa arunce pe alt IP de pe alt port. El se conecteaza la unul dintre PC-uri, iar conexiunea se muta pe altele 20, in asa fel incat iese un IP al unuia dintre cele 200 de calculatoare, de fiecare data altul", spune Mihai Moldovanu.
Uneori, pentru o si mai buna protectie, se utilizeaza asa-numitele covert channels. "Cam toate protocoalele au niste octeti care nu sint folositi. Metoda este si ca sa ascunzi o comunicatie nelegitima in ceva legitim, astfel incat sa-ti treaca de analizoarele de trafic", explica specialistul.
Dar si aici exista un nivel superior. "Chain bouncers au evoluat in zombie networks. Difera dimensiunea, vorbim de sude de mii de calculatoare. Si difera si functionalitatea. Zombie networks sunt folosite la flood", mai spune Mihai Moldovanu.
"Hackerii pot alege o gama larga de instrumente pentru a-si ascunde identitatea si pentru a ramane nedetectati. In functie de fiecare situatie, pot apela la comunicatii criptate intre calculatoare, trecerea prin diverse servere intermediare, utilizarea de servicii publice gratuite si chiar si utilizarea de retele sociale sub diverse pseudonime. Atat timp cat o persoana nu foloseste mereu aceleasi metode sau servicii de a-si ascunde identitatea, are mari sanse de izbanda", explica Alexandru Catalin Cosoi, de la Bitdefender.
Casuta de mail fara spam-uri
E important sa ramai anonim atunci cand navighezi pe net, insa parca e mai bine ca adresa ta de mail sa nu ajunga la cine nu doresti. In momentul acesta, dintre serviciile cu notorietate, Gmail este cel mai bun in lupta cu mesajele nesolicitate. Asa ca aceasta ar fi solutia daca vrei sa n-ai casuta postala electronica plina de mailuri pe care nu ti le doresti.
Despre cum poti ramane anonim pe Internet a vorbit si George Buhnici la iLike IT: