O criză generalizată a apei este din ce în ce mai aproape, iar investitorii de pe Wall Street au început deja să parieze pe felul în care va arăta viitorul din punctul de vedere al acestei resurse esențiale. 

Recent, apa a devenit o resursă tranzacționabilă pe Bursă, sub indicatorul NQH2O, conform Nasdaq Veles California Water Index. „Acțiunile” sunt corelate cu o piață de 1.1 miliarde doar în California, iar sesiunea de tranzacționare s-a închis cu o valoare de 489,11 puncte, adică 489 de dolari pe acru.

Astfel de tranzacții nu sunt complet noi pentru investitori, însă apa, ca un bun de sine stătător, nu a fost obiectul acțiunilor pe Bursă până acum. Acest lucru înseamnă că doritorii pot miza pe cel mai valoros lichid din lume, abordare care vine și cu unele efecte adverse, cel puțin la nivel moral și natural: investitorii se pot îmbogăți de pe urma acelui element unic de care e nevoie pentru ca viața pe Pământ să continue să existe.

Un studiu recent publicat în Earth’s Future și citat chiar și de Universitatea Harvard, a arătat că până în 2071 aproape jumătate dn cele 204 bazine de apă proaspătă din SUA ar putea să nu mai facă față cererii populației. Acest efect este determinat de doi factori majori, în Statele Unite: cererea crescută, pe măsură ce populația devine din ce în ce mai numeroasă, și resursele tot mai scăzute provocate de încălzirea climatică.

Iar problema nu este doar în SUA, multe alte țări de pe Glob aflându-se într-o situație mult mai gravă, în care populația nu are nici măcar apă potabilă.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: