Decizia justitiei vine dupa ce Apple spunea, cu cateva luni in urma, ca are mainile legate in privinta hack-uirii telefonului.
Un judecator a cerut companiei americane sa ajute FBI-ul pentru deblocarea iPhone-ului atacatorului care, impreuna cu sotia sa, a omorat 14 oameni in San Bernardino, California, in luna decembrie.
Magistratul american Sheri Pym este cel care a hotarat ca Apple ar trebui sa sprijine cu toata partea de software necesara FBI-ul, pentru a incarca in telefon un soft care sa previna stergerea datelor in situatia in care sunt prea multe tentative nereusite de deblocare. Concret, tribunalul cere companiei din Cupertino sa ofere "asistenta tehnica rezonabila" FBI-ului.
Oficialii nu pot accesa telefonul folosit de atacator, pentru ca nu ii cunosc parola. Apple a cripteaza toate iPhone-urile pentru ca ele sa poata fi folosite doar daca se cunoaste parola.
Telefonul in cauza este un iPhone 5c. Atacatorul si sotia lui au murit in schimbul de focuri cu politia.
Decizia luata de judecator vine in timpul unei dezbateri aprinse in SUA pe tema criptarii si a asa-numitelor backdoor, tehnologii care permit guvernelor si politiei sa treaca de criptare. CEO-ul Apple, Tim Cook, a criticat in mod constanta administratia Obama pentru ca sustine backdoor-urile in criptare.
Cei de la Apple au publicat pe site-ul lor un raspuns prin care spun ca decizia luata de justitie este "fara precedent" si "ameninta securitatea clientilor"
"Guvernul SUA ne cere ceva ce pur si simplu nu avem, si ceva ce consideram prea periculos sa cream. Ne-au cerut sa construim un backdoor in iPhone", spune compania intr-o scrisoare adresata clientilor si postata pe site-ul sau.