Planeta se află la o distanță de 30 de ani-lumină și va schimba modul în care oamenii de știință înțeleg formarea planetelor.
Noua exoplanetă descoperită a primit numele GJ 3512b, iar astronomii spun că „nu ar trebui să existe”. Cel puțin nu acolo unde se află în prezent.
Problema care îi nedumirește pe cercetători este următoarea: planeta are dimensiuni similare cu Jupiter, fiind un gigant gazos, în timp ce steaua în jurul căreia orbitează este o pitică roșie, cu o masă de numai 10% din masa Soarelui nostru.
Asta înseamnă că planeta și steaua ei au dimensiuni apropiate. Ceea ce nu ar trebui să fie posibil, conform informațiilor pe care le avem în prezent. Și totuși, este!
Oamenii de știință precizează că, în mod normal, trebuie să existe o anumită proporție între planete și steaua lor. Astfel, pe orbita unei pitice roșii există în mod normal doar planete relativ mici, de dimensiunea Pământului sau puțin mai mari, explică Cristoph Mordasini, de la Universitatea din Berna.
Și modul de formare este neobișnuit în cazul acestei planete. Ea nu s-a format prin alipirea treptată a materiei în jurul unui miez solid, pentru ca la final să se acumuleze și gazul. Planeta a luat naștere brusc, dintr-un nor de gaz.
Noua descoperire îi obligă pe astronomi să constate că există o nouă clasă de planete, aparent „imposibile”: uriașele gazoase care orbitează stele pitice.
Cercetarea a fost coordonată de profesorul Juan Carlos Morales, de la Institutul de Studii Spațiale din Catalonia. El crede că pe orbita stelei există și o a doua planetă, iar o a treia a fost probabil aruncată în afara sistemului stelar, cu mult timp în urmă, scrie The Independent.