Orașul New York a devenit în mod oficial primul oraș din SUA care a desemnat rețelele de socializare drept un „pericol public". În timpul unui discurs despre starea orașului, primarul Eric Adams a împărtășit faptul că Dr. Ashwin Vasan, comisarul pentru sănătate, a stabilit că aplicații precum Tik Tok și Instagram sunt considerate „toxice" și aduc impun prejudicii tinerilor și adolescenților. 

Social media, a explicat primarul, alimentează criza tot mai mare de sănătate mintală din oraș. Acest lucru poate fi atribuit naturii adictive a acestor platforme, a adăugat el. Pe X, Adams a scris: „Nu vom lăsa Big Tech să ne pună în pericol copiii". Cu toate acestea, pe lângă faptul că a transmis un avertisment consultativ, orașul nu a explicat clar cum intenționează să limiteze efectiv „riscul" utilizării rețelelor sociale.

În timpul unei convenții din iunie 2023, oficialii din New York au reunit părțile interesate pentru a discuta posibilele implicații ale utilizării rețelelor sociale în rândul tinerilor și recomandări pentru abordarea acestei probleme. Potrivit experților, o mare parte din inițiativa de a face social media mai sigură pentru adolescenți poate fi realizată prin creșterea protocoalelor care impun o mai bună transparență a datelor.

Companiile de tehnologie au fost invitate să îmbunătățească algoritmii și să modereze conținutul dăunător din feed-uri. În timp ce Kids Online Safety Act, proiectul de lege adoptat anul trecut de Congres, impune companiilor de tehnologie să-și facă platformele mai sigure pentru copii, nu este clar cum ar putea o inițiativă specifică unui stat să abordeze din punct de vedere logistic această problemă de amploare națională, poate chiar globală.

Orașul New York ar putea călca pe urmele Californiei și ar putea implementa reglementări precum California Age-Appropriate Design Code Act (CAADCA), care stabilește limite privind cantitatea și tipul de informații pe care o companie de tehnologie le poate colecta de la utilizatorii minori.

Deși nu devine oficial aplicabilă până în iulie 2024, atunci când va intra în vigoare, procurorul general va putea penaliza companiile de tehnologie, dacă acestea nu reușesc să se conformeze. Reglementarea se bazează pe succesul politicilor aplicate în Regatul Unit, menite să protejeze copiii online. De exemplu, promulgarea sa a încurajat TikTok și Instagram să dezactiveze mesajele directe între copii și adulții pe care aceștia nu îi urmăresc pe rețelele de socializare.

Share articol: