Compania romaneasca a ajutat la inchiderea a doua site-uri comerciale uriase de pe asa-numitul ”dark web”.
Prin intermediul acestor site-uri utilizatorii puteau sa cumpere anonim droguri, software pentru hackeri si arme, a declarat seful Europol, Rob Wainwright, citat de Bloomberg.
„Aceasta este o lovitura importanta – doua dintre cele mai mari trei (site-uri de pe dark web – n.r.) – desfasurata in mod coordonat, ceea ce poate ca ii surprinde (pe utilizatorii site-urilor – n.r.) in legatura cu ce capacitate au fortele de ordine atunci cand actioneaza impreuna”, a spus el intr-un interviu pentru publicatia de specialitate Motherboard.
„In mod clar a fost vorba de ajutor primit de la Bitdefender la nivel tehnic”, a adaugat Wainwright, referindu-se la compania de securitate informatica din Romania.
In 2014, firma a oferit ajutor politiei in lupta impotriva infractiunilor informatice.
“Din pacate, desi am vrea, nu putem oferi detalii despre ancheta”, a declarat Catalin Cosoi, strateg-sef la Bitdefender, subliniind insa ca operatiunea este o dovada ca parteneriatele public-privat functioneaza cu succes. “Suntem fericiti sa oferim expertiza tehnica in lupta impotriva infractiunii informatice, pentru a ajuta sa faca lumea un loc mai bun”, a adaugat el.
Asistenta oferita de Bitdefender a fost “un pas important, de inceput, care a permit Europol sa gaseasca primul fir de investigatie, apoi al doilea fir”, a explicat Wainwright. “Apoi a fost vorba de un mare ajutor tehnic, operand sub autorizarea judiciara a olandezilor”, a adaugat el.
Anchetatorii au mai folosit instrumente de hacking sau hibe ale computerelor pentru a identifica utilizatorii site-urilor dark web. Anul trecut, fortele de ordine europene au folosit o problema a sistemului Firefox pentru a destructura un forum pentru pedofili.
Autoritatile americane si europene au anuntat joi dupa-amiaza inchiderea a doua site-uri comerciale uriase de pe asa-numitul ”dark web”, prin care utilizatorii puteau sa cumpere anonim droguri, software pentru hackeri si arme.
Procurorul General al Statelor Unite, Jeff Sessions, a precizat ca existau zeci de mii de vanzatori inscrisi pe site-urile AlphaBay si Hansa. Aceasta ”piata neagra” comercializa droguri periculoase, inclusiv fentanil - un anestezic opioid extrem de puternic - si alte produse ilegale pentru 200.000 de clienti din intreaga lume.
Pe 5 iulie, cetateanul canadian Alexandre Cazes, care gestiona AlphaBay, a fost arestat de catre autoritatile din Thailanda. La inceputul saptamanii, autoritatile thailandeze l-au gasit decedat in propria celula pe canadian si au sustinut ca acesta s-a spanzurat cu un prosop.
Sursa: News.ro