Un studiu facut de compania romaneasca de securitate Bitdefender trage un mare semnal de alarma.
Retelele sociale si site-urile cu continut porno sunt cele mai importante amenintari pentru copii, arata un studiu realizat de compania romaneasca de securitate Bitfedender pe o perioada de 3 luni. Acestea reprezinta 58% din totalul continutului blocat prin intermediul softului de control parental.
Liderul pietei locale antivirus sustine ca baietii sunt mai monitorizati decat fetele in activitatea lor pe Facebook. Concret, baietii cu varsta intre 13 si 17 ani sunt cu 50% mai predispusi decat fetele la a fi supravegheati de parinti in privinta activitatii desfasurate pe Facebook.
’’Poate parea ciudat, dar cercetarea noastra arata ca parintii sunt mai protectori in mediul online fata de baieti decat fata de fete. Poate fi vorba de perceptia potrivit careia baietii au un comportament online mai riscant decat fetele. Cyber-bullying – umilirea persoanelor din anturaj pe Internet - si cyber-baiting - fenomen nou care vizeaza profesorii si se refera la fabricarea si postarea de continut online compromitator despre ei - sunt de asemenea comportamente asociate baietilor. In acelasi timp, datele arata ca fetele si femeile sunt mai precaute in a comunica cu persoane necunoscute online, castigand astfel increderea parintilor’’, spune Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
O alta concluzie la care au ajuns cei de la Bitdefender este ca frecventa verificarilor creste o data cu inceperea scolii.
Bitdefender Total Security 2013 si Bitdefender Internet Security 2013 includ un modul de Control Parental care le permite parintilor sa-si protejeze copiii, monitorizand utilizarea dispozitivelor conectate la internet. Monitorizarea pe Facebook ajuta parintii sa verifice conturile copiilor cu acordul acestora, dar fara sa fie nevoie sa fie in lista lor de prieteni. Modulul Bitdefender le permite, de asemenea, sa primeasca rapoarte detaliate referitoare la comentarii, postari, fotografii si principalele interese ale copiilor.
Studiu a fost realizat in perioada 15 iunie - 30 septembrie 2012 pe 1605 de voluntari.