Brad Smith, de la Microsoft, spune că s-ar putea să pierdem cursa împotriva inteligenței artificiale.
Distopia descrisă în cartea „1984” a lui George Orwell ar putea să devină realitate în 2024, dacă guvernele nu fac suficient pentru a proteja publicul împotriva inteligenței artificiale (AI), a avertizat președintele Microsoft, Brad Smith, într-un interviu pentru seria de documentare de investigație „Panorama" a BBC.
În timpul interviului, Smith a avertizat cu privire la capacitățile tot mai puternice ale Chinei în materie de inteligență artificială și la faptul că am putea pierde cursa cu tehnologia în sine.
„Dacă nu promulgăm legile care vor proteja publicul în viitor, ne vom trezi cu tehnologia alergând înaintea noastră și va fi foarte greu să o ajungem din urmă", a declarat Smith.
Multe dintre cele mai strălucite minți ale lumii au avertizat cu privire la pericolele inteligenței artificiale. În 2017, astrofizicianul Stephen Hawking și-a exprimat teama că „AI ar putea înlocui cu totul oamenii". Între timp, Elon Musk, CEO-ul SpaceX și Tesla, a cofondat o firmă de tehnologie de interfață cerebrală numită Neuralink, parțial în încercarea de a „atenua amenințarea existențială a IA", după cum susține el.
Acum, președintele Microsoft, Brad Smith, a intervenit și el, declarând că progresele în ceea ce privește capacitățile de inteligență artificială amintesc de romanul distopic precaut al lui Orwell, care a imaginat un stat de supraveghere condus de un dictator atotvăzător, prin tehnologie.
„Îmi amintesc în mod constant de lecțiile lui George Orwell din cartea sa 1984", a explicat Smith în interviu. „Știți că povestea fundamentală era despre un guvern care putea vedea tot ceea ce făcea toată lumea și auzea tot ceea ce spunea toată lumea, tot timpul", a continuat el. „Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat în 1984, dar dacă nu suntem atenți, s-ar putea întâmpla în 2024".
Smith a subliniat, în special, utilizarea AI în China. Ambiția țării este aceea de a deveni lider mondial în această tehnologie până în 2030, iar mulți au declarat deja că marile puteri, precum Uniunea Europeană, rămân în urmă atunci când vine vorba de cercetarea în domeniul inteligenței artificiale.
În 2020, compania chineză de tehnologie Terminus a anunțat planurile pentru un proiect de oraș inteligent care promite să pună, în esență, inteligența artificială la conducere. Proiectul, care este anunțat ca fiind axat pe eficiență și pe confortul cetățenilor, ar urma să fie gestionat de o entitate AI, ceea ce înseamnă că un sistem va ține evidența tuturor obiceiurilor și preferințelor cetățenilor.
Acest proiect amintește de un citat din 1984 al lui Orwell, care spune că „omenirea are de ales între libertate și fericire, iar pentru marea majoritate a omenirii, fericirea este mai bună".
Potrivit unei cercetări efectuate de Comparitech, 54% din cele 770 de milioane de camere de supraveghere CCTV din lume sunt instalate în China, ceea ce înseamnă că cetățenii săi ar putea să nu aibă de ales.
În interviul acordat emisiunii „Panorama" de la BBC, Smith a subliniat că realitatea noastră se apropie rapid de portretul fictiv din „1984” al lui Orwell. El a cerut legiuitorilor să protejeze publicul împotriva amenințării mult prea reale a tehnologiei în următorii ani.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: