Vezi in cativa pasi simpli cum afli viteza la internet

De la primele modemuri si pana la cele mai rapide retele wi-fi din lume, nu exista internaut care sa nu fi avut vreodata probleme de conectare sau cu viteza de internet. Daca ti se pare ca site-urile preferate ti se incarca mult mai greu decat in mod normal, sau, pur si simplu, viteza cu care te dai pe net pare mult mai mica decat ti s-a promis, poti face un test rapid pe cateva dintre paginile dedicate. Apoi afla cele 12 trucuri care iti maresc viteza la Internet.

Cea mai cunoscuta e Speedtest.net. Site-ul celor de la Ookla aproape ca a pus monopol pe masurarea vitezei de internet. Asta pentru ca utilizeaza servere locale, e simplu de folosit si masoara repede viteza de download si upload. E folosit de peste 250 de milioane de oameni si e disponibil si ca aplicatie pentru iOSAndroid sau Windows Phone. In plus, iti poti compara viteza cu ceilalti abonati ai providerului tau.

Daca nu ai incredere in testele de viteza bazate pe Flash, poti folosi Testmy.net. Acesta testeaza viteza de internet in conditii reale, fara a folosi serverele special configrate ale providerilor. Un alt serviciu care foloseste HTML 5 , in loc de Flash sau Java e Speedof.me. Pentru ca nu depinde de alte plugin-uri, e mai precis si ofera suport si pentru versiunile de mobil ale browserelor.

Pe langa viteza de internet pura, trebuie sa tii cont si de calitatea conexiunii la internet. Un test simplu e oferit tot de Ookla. PingTest iti spune ce ping sau ce latenta,  daca se pierd pachete de date, ce ping ai sau daca exista fluctuatii in conexiune. Un serviciu asemanator e NPAD, de la Measurement Lab. Spre deosebire de Pingtest, NPAD ofera si cateva spaturi utile pentru utilizatorii care nu pot pretinde ca au cunostinte de experti.

Viteza de internet e buna, calitatea conexiunii e si ea in parametri, dar totusi, unele site-uri nu iti merg, sau se misca foarte greu. Aici te poate ajuta Glasnost. Serviciul e oferit tot de de Measurement Lab si verifica daca providerul tau iti blocheaza accesul la anumite aplicatii sau iti limiteaaza traficul de BitTorrent, de exemplu. Iti trebuie doar putina rabdare, pentru ca un astfel de test dureaza 8 minute.

Majoritatea testelor de mai sus sunt valabile si pentru conexiunile wireless. Atentie, insa! In general, viteza unei conexiuni wireless poate fi mai mica decat cea oferita de o retea clasica, prin cablu. Cauzele sunt multiple, dar depind in general de tipul router-ului wireless, numarul dispozitivelor conectate si de performantele hardware. 

Share articol: