Aplicatia va fi imbunatatita permanent pe baza feedback-ului primit din partea utilizatorilor, anunta ANCOM.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a prezentat astazi, in cadrul targului Internet & Mobile World 2014, Netograf.ro, o aplicatie pentru testarea si monitorizarea calitatii serviciului de internet de catre abonatii romani. Utilizatorii vor putea masura viteza de transfer a datelor, intarzierea de transfer, variatia intarzierii de transfer si rata pierderii de pachete prin raport cu cele ofertate de furnizor. Aplicatia a fost deschisa publicului spre testare, fiind in etapa in care este populata cu ofertele de internet ale furnizorilor de servicii de acces la internet, anunta ANCOM intr-un comunicat de presa.
“Aplicatia Netograf.ro a fost conceputa de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor de internet din Romania un instrument independent, obiectiv si gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care il platesc. Ei vor putea sa constate nu doar daca serviciul de internet pe care il au se ridica la calitatea promisa, ci si sa compare parametrii inregistrati cu cei obtinuti de abonatii altor furnizori”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Netograf.ro testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test amplasat intr-un nod de tip internet interexchange. Pentru testarea acestor parametri, utilizatorul trebuie sa selecteze furnizorul, tipul de oferta de care beneficiaza si tipul de conexiune. Furnizorii autorizati de servicii de acces la internet au obligatia de a-si introduce in aplicatie datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfete web.
Aplicatia se diferentiaza de alte instrumente de acelasi tip si prin faptul ca, pe baza testelor efectuate de utilizatori si a ofertelor introduse, va calcula si valorile medii ale parametrilor tehnici de calitate oferiti de un anumit furnizor. De exemplu, in ceea ce priveste viteza serviciului de internet, aplicatia va calcula valoarea medie nationala inregistrata de fiecare furnizor sau valoarea medie pe localitate. Prin intermediul acestor informatii suplimentare, utilizatorii vor putea evalua si performanta retelei, asa cum a fost ea experimentata de alti utilizatori. Avand in vedere faptul ca valorile statistice vor rezulta in urma testelor efectuate de utilizatorii finali, aceste statistici vor avea relevanta in momentul in care vor fi inregistrate in baza de date a aplicatiei un numar suficient de teste. Pentru a evita erorile statistice, daca utilizatorul alege un alt furnizor decat cel pre-selectat de aplicatie, rezultatul masuratorii nu va fi inclus in statistica.
Aplicatia, care are in acest moment in baza de date ofertele unora dintre principalii operatori de pe piata, va fi actualizata permanent, fiecare operator autorizat avand obligatia de a introduce propriile informatii privind parametrii de calitate ai conexiunilor comercializate, conform prevederilor deciziei ANCOM nr. 1201/2011. Prevederile deciziei se aplica serviciilor de acces la internet, furnizate prin intermediul retelelor publice fixe sau mobile de comunicatii electronice, indiferent de tehnologia de acces la internet utilizata.
Rezultatul testului poate fi influentat de o serie de factori, astfel incat, pentru obtinerea unor rezultate cat mai corecte, inainte de inceperea testului, utilizatorii trebuie sa se asigure ca nu folosesc si alti utilizatori simultan conexiunea la internet, ca echipamentul terminal este suficient de performant astfel incat sa permita atingerea vitezelor promise de furnizori, ca se afla pozitionati in apropierea routerului daca utilizeaza un echipament wireless sau ca nu sunt active alte aplicatii care pot altera rezultatul testului. In cazul serviciilor de comunicatii electronice la puncte mobile, utilizatorii trebuie sa se asigure ca folosesc cea mai performanta tehnologie disponibila in momentul efectuarii testului, sa stie daca serviciul are un volum de trafic inclus, dupa epuizarea caruia viteza de transfer scade la un anumit prag sau sa se asigure ca au destul trafic inclus astfel incat efectuarea testului sa nu genereze costuri suplimentare nedorite.
Aplicatia pentru testarea parametrilor de calitate ai serviciului de acces la internet este una dintre masurile luate de ANCOM pentru a facilita accesul utilizatorilor de servicii de acces la internet la informatii comparabile, adecvate si actualizate, alaturi de impunerea obligatiei furnizorilor de a include in contracte parametrii masurati prin intermediul Netograf.ro si de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alti parametri administrativi.
Folosind Netograf.ro, ANCOM poate avea o abordare proactiva in ceea ce priveste identificarea posibilelor degradari ale serviciului de acces la internet. Prin compararea ofertelor furnizorilor de servicii de acces la internet, precum si a evolutiei in timp a parametrilor de calitate a serviciului, ANCOM poate realiza studii si rapoarte privind calitatea serviciului de acces la internet si poate evalua necesitatea de a interveni in piata prin alte masuri de reglementare.