Compania isi urmareste indeaproape utilizatorii serviciilor sale
Google a fost acuzata in mai multe randuri ca prea aduna multe informatii despre viata celor care ii folosesc serviciile. Recent, Uniunea Europeana i-a somat pe americani sa le creeze utilizatorilor dreptul de a-si sterge toate informatiile din reteaua Google. Scandalul a pornit din SUA, dar informatiile stranse de Google au fost intotdeauna o sabie cu doua taisuri. Chiar si cei de la FBI sau fostul spion Edward Snowden au avertizat lumea despre acest pericol.
Pe de o parte, Google are nevoie de tot felul de informatii, pentru ca tu sa beneficiezi de serviciile sale, indiferent ca folosesti motorul de cautare, Youtube, un telefon cu Android, Gmail sau orice alta aplicatie de-a lor. De cealalta parte, exista cei care se plang ca toate aceste detalii sunt de fapt vandute advertiserilor si chiar autoritatilor.
Dar, pana la urma, cat de multe stie Google despre tine? Poti vedea totul accesand setarile contului tau. Sa incepem cu localizarea utililzatorilor. Indiferent ca esti unul dintre milioanele de utilizatori de Android, sau folosesti o singura aplicatie Google pe iOS sau Windows, Google stie pe unde ai umblat, ce tari sau orase ai vizitat si care sunt traseele tale obisnuite. Asta se datoreaza activarii serviciului de localizare, dar compania din Redmond mai poate obtine detalii si in functie de IP-ul de la care accesezi motorul de cautare sau daca ai instalat si activat serviciul Android Device Manager. Poti vedea locurile pe unde ai fost aici.
Mai stii cate device-uri ai avut, ce folosesti acum si ce informatii te-au interesat in trecut? Nu? Nicio problema! Stie Google. Sectiunea referitoare la securitate din contul tau iti arata toate dispozitivele de pe care ai accesat vreodata un serviciu Google, data si orasul de unde s-a facut ultima accesare. O alta sectiune iti arata ce software folosesti. Vorbim insa de sistemul de operare, programele si aplicatiile care cer anumite permisiuni de a accesa serviciile Google. Daca ceva ti se pare suspect, poti revoca insa accesul aplicatiei respective la informatiile tale personale.
Totul a inceput insa de aici: obiceiurile de cautare. Google stie si chiar foarte bine tot ceea ce te intereseaza. Sa fim sinceri, cine mai foloseste Yahoo, Ask sau chiar Bing? In plus, in timp, cautarile tale formeaza un pattern in care preferintele si interesele tale sunt creionate destul de precis. Mai exact, Google stie ce anume cauti si cand efectuezi o cautare, ce documente ai creat in Docs si ce ai salvat in Drive, ce jocuri sau aplicatii iti plac cel mai mult, cati prieteni ai si care sunt numerele lor de telefon sau, cel mai important, cati bani ai in cont (mai mult pentru cei din tarile civilizate. Pana ajunge Google Pay la noi, mai dureaza).Daca ai inceput sa te ingrijorezi putin sau esti doar curios, iti poti verifica chiar acum istoricul cautarilor.
Publicitatea. Da, totul porneste si se opreste la publicitate. E principala sursa de venit pentru Google si compania din Redmond stie bine sa-si exploateze atuul prin AdWords, serviciul dedicat advertiserilor. Acestia au acces la o baza imensa de date si isi pot pozitiona foarte precis reclamele, alegand un public tinta definit la milimetru. Vrei sa stii ce fel de client esti pentru Google? Poti vedea aici, iar daca te ingrijoreaza toate informatiile pe care cei din Redmond le-au adunat despre tine, poti folosi un serviciu gratuit sau acest formular.