Asistenții vocali sunt de ajutor în multe situații și probabil că ați încercat să îi folosiți cel puțin o dată. Cei mai populari asistenți vocali sunt Siri, Alexa de la Amazon și Google Assistant și poate ați observat că este ușor să-i activați uneori din greșeală. Cu toate acestea, Apple are un nou brevet care își propune să schimbe acest lucru.

Potrivit Apple Insider, Apple a depus o cerere de brevet numită „Keyword Detection Using Motion Sensing" (detectarea cuvintelor cheie folosind senzori de mișcare). Scopul brevetului este acela de a-i permite lui Siri să detecteze mișcările gurii și ale capului, îmbunătățind acuratețea asistentului.

Brevetul se referă la un sistem care controlează automat Siri, folosind un senzor de mișcare pentru a urmări mișcările unui utilizator în timp ce vorbește și verificând dacă mișcările se potrivesc cu anumite cuvinte sau fraze. Dacă ajunge la această concluzie, Siri execută sarcina respectivă - deci va răspunde la gesturi specifice.

Apple sugerează că, prin utilizarea detectării mișcării, ar putea fi posibilă dezactivarea microfoanelor care ascultă cuvintele de activare a asistenilor - precum „Siri" sau „Hei, Siri". În prezent, aceste microfoane sunt mereu active, ceea ce consumă energie și resurse de procesare chiar și atunci când utilizatorul nu folosește controlul vocal.

Brevetul detaliază, de asemenea, că atunci când o persoană vorbește, gura, fața, capul și gâtul acesteia creează vibrații și mișcări. Senzorii de mișcare, cum ar fi accelerometrele și giroscoapele, pot detecta aceste mișcări. Spre deosebire de senzorii audio, cum ar fi microfoanele, acești senzori de mișcare folosesc mai puțină energie, astfel încât ar putea duce la economisirea bateriei, lucru care este întotdeauna binevenit.

În acest scenariu propus de Apple, Siri va recunoaște atunci când un utilizator vrea să-i solicite ceva. Dispozitivul ar trebui apoi să activeze microfoanele la timp pentru a capta restul comenzii vocale.

Brevetul nu specifică ce dispozitive vor beneficia de acest sistem, dar Apple Vision Pro ar putea fi unul dintre ele. Vom vedea, însă, dacă această idee va deveni realitate, până la urmă. 

_________________________________________________________________________________________________

Share articol: