Google a confirmat actiunea luata de Comisia Europeana.
Comisia Europeana va acuza Google in mod formal pentru ca abuzeaza de pozitia dominanta pe care o detine pe piata motoarelor de cautare din Europa, gigantul american riscand o amenda de pana la 6 miliarde de euro si obligativitatea de a-si modifica modelul de business, potrivit Financial Times, citat de Microsoft.
Comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, va anunta miercuri ca Google va fi acuzata formal pentru incalcarea reglementarilor antitrust prin orientarea traficului competitorilor sai pentru favorizarea propriilor servicii, conform unor surse citate de Financial Times.
Plangerea va viza cautarea de produse pe internet, Google fiind acuzata ca a afectat afacerilor altor site-uri de cumparaturi online, insa acuzatiile ar putea fi extinse si catre alte domenii.
Google a confirmat marti actiunea pe care Comisia Europeana o va intreprinde printr-un email adresat angajatilor.
"Avem un caz foarte puternic, cu argumente bune in special in ceea ce priveste serviciile mai bune oferite consumatorilor si cresterea competitiei", se arata in emailul intern, obtinut de Financial Times.
Google va avea la dispozitie 10 saptamani pentru a raspunde acuzatiilor aduse de CE si va avea posibilitatea sa fie audiata, pentru a-si sustine punctul de vedere.
Comisia poate impune amenzi de pana la 10% din veniturile obtinute de Google la nivel global si poate cere companiei sa-si modifice practicile folosite in conducerea afacerilor.
Veniturile totale ale Google au crescut cu 18,9% in 2014, la 66 de miliarde de dolari fata de 55,5 miliarde de dolari in 2013.
CE a initiat investigatia impotriva Google in urma cu cinci ani, compania americana fiind aproape de incheierea unei intelegeri anul trecut. Acordul a picat, in cele din urma, din cauza opozitiei Frantei si Germaniei, precum si a unor grupuri media si telecom din Europa.
Google ar putea incerca in continuare sa ajunga la un acord cu CE, inclusiv dupa actiunea de miercuri a Comisiei, in conditiile in care institutia europeana va avea nevoie de cel putin un an pentru a lua o decizie finala in acest caz.
Compania americana va ataca, cel mai probabil, o sentinta nefavorabila pronuntata impotriva sa, astfel ca acest caz s-ar putea transforma intr-un razboi purtat in instantele judecatoresti ale UE.
De asemenea, Vestager va anunta si initierea unei investigatii formale impotriva Google care vizeaza sistemul de operare Android pentru smartphone-uri, potrivti Financial Times.
Comisia va examina daca Google impune conditii necompetitive producatorilor de telefoane inteligente, care favorizeaza, in cele din urma, aplicatiile produse de compania americana, cum ar fi YouTube.
Google a respins orice acuzatii pentru presupuse practici neconforme cu legislatia europeana si a precizat ca Android este o platforma deschisa, distribuita gratuit.