Un reprezentant al Intel susține că metaversul va necesita de 1.000 de ori mai multă putere de calcul decât cea disponibilă în prezent, pentru a se dezvolta așa cum cred entuziaștii acestui concept. 

Metaversul, care își propune să creeze un ecosistem de platforme conectate digital pe mai multe dispozitive, încă nu a fost realizat sub nicio formă concretă. Multe companii de tehnologie, în special Facebook - care a devenit Meta  cred că acesta va fi viitorul Internetului.

„Termenul `metavers` a fost inventat de Neal Stephenson într-un roman științifico-fantastic cu aproape 30 de ani în urmă. În ultimii ani, metaversul a ajuns să reprezinte o convergență utopică a experiențelor digitale alimentată de Legea lui Moore – medii interconectate la nivel global, virtuale și augmentate, care vor permite ca miliarde de oameni să lucreze, să se joace, să colaboreze și să socializeze în moduri cu totul noi”, scrie vicepreședintele Intel, Raja Koduri.

Directorul executiv al companiei citate a spus că industria va „avea nevoie de o capacitate de calcul mai puternică, accesibilă la latențe mult mai mici într-o multitudine dispozitive”, pentru ca această viziune să devină realitate.

„Construirea unei asemenea lumi virtuale, la o scară mare și accesibilă, va necesita și mai multă putere de calcul: o creștere de 1.000 de ori a eficienței de calcul față de stadiul actual.”

Capacitatea mare de calcul va fi necesară pentru a simula îmbrăcămintea convingătoare și aspectul utilizatorilor, datele senzoriale adunate din mișcările lor și informațiile audio - ca să nu mai vorbim despre transmiterea tuturor acestora în timp real.

Companii de tehnologie precum Intel, Samsung și IBM lucrează la această problemă – ultimele două propunând recent un nou cip semiconductor care ar putea revoluționa designul tranzistorului.

Giganții tech susțin că ar putea oferi „de două ori mai multă performanță sau o reducere de 85% a consumului de energie” și ar putea face ca bateriile smartphone-urilor să dureze o săptămână. De asemenea, ar putea reduce amprenta de carbon a tehnologiilor consumatoare de energie, cum ar fi mineritul cripto, criptarea datelor și ar putea susține un univers digital.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: