Facebook, de exemplu, stie cine este partenerul tau de viata doar pe baza structurii retelei de prieteni, arata un studiu facut de companie in colaborare cu Universitatea Cornell.
Mai mult de un sfert dintre utilizatorii Facebook nu scriu deloc la profil daca sunt intr-o relatie sau nu, insa doar jumatate dintre ei ar fi cu adevarat singuri, spune un studiu facut de companie impreuna cu Universitatea americana Cornell.
Cercetarea, destul de controversata la vremea ei, in 2014, reuseste sa arate ca atunci cand navigam pe internetlasam in urma noastra mai multe informatii decat avem impresia. Studiul acesta identifica partenerul unei persoane doar pe baza structurii retelei de prieteni. Daca esti prieten cu colegii de serviciu si cu familia jumatatii tale, Facebook mai are nevoie de relativ putine informatii ca sa deduca faptul ca sunteti impreuna.
Iar reteaua de socializare este doar unul dintre locurile in care lasam mai multe informatii despre noi decat avem impresia. “Facebook nu sterge niciodata nimic, nici atunci cand iti stergi profilul”, spune Alex Lakatos, Mozilla Reps Mentor, o comunitate care promoveaza softul liber si dreptul la confidentialitatea datelor personale pe Internet.
“Ne oferim datele personale pe internet mult prea usor, oriunde si oricum. Poti sa nu comiti infractiuni ca sa n-ai nimic de ascuns”, spune Alex Lakatos, care sustine ca e gresit sa consideram ca nu avem lucruri importante pe care preferam sa le tinem doar pentru noi.
Multe din secretele noastre reies din metadate, adica din acele informatii care spun de exemplu la ce ora si cu cine vorbim. Nu este nevoie si de continutul mesajelor pentru a trage concluzii.
In Romania, oamenii nu au o educatie pentru a intelege ideea de privacy, insa in Europa de Vest si in Statele Unite ale Americii, dezvaluirile facute de Edward Snowden au ridicat mai multe semne de intrebare. Si nu doar institutiile statului au interes sa afle lucruri despre noi, ci si marile companii din online, care vor sa ne ofere reclame bine tintite.
91% dintre adultii americani sustin acum ca “au pierdut controlul modului in care datele lor personale sunt colectate si folosite de companii”, arata un studiu facut de Pew Research Center.
“Nimeni nu intelege ca daca intri pe doua site-uri, apare un al treila, iar acesta stie lucruri multe despre tine. Nu ne pasa pentru ca nu avem destula educatie pe tema asta”, spune Alex Lakatos.
“Dintre cele mai mari o mie de site-uri din lume indexate de Alexa, 67% au Google Analytics, asta inseamna ca Google stie daca ai intrat pe ele si care e interactiunea”, potrivit lui Lakatos.
Jurnalistul Glenn Greenwald, cel care a spus povestea lui Edward Snowden, are un singur mesaj pentru cei care spun ca n-au nimic de ascuns din activitatea lor online. Le scrie adresa lui de email si ii invita sa-i trimita userele si parolele tuturor conturilor lor facute online. Spune ca vrea sa vada activitatea lor online si sa scrie in caz ca gaseste ceva interesant. Pana acum, nimeni nu i-a trimis niciun mail.