WhatsApp a trecut la criptarea end-to-end odata cu ultimul update.
Reteaua de socializare Whatsapp a fost dezvoltata pentru a raspunde nevoii oamenilor de a fi in contact cu prietenii, de a-i reconecta pe cei aflati la departare, de a partaja informatii importante pentru utilizatorii ei. Asadar, unele dintre cele mai importante momente ale vietilor noastre sunt impartasite cu insasi platforma de socializare. Pentru a securiza toate aceste informatii, ultima versiune a aplicatiei, lansata pe 5 aprilie 2016, aduce cu sine si un sistem cu criptare end-to-end, ceea ce inseamna ca orice mesaj electronic pe care il trimitem este codat in asa fel incat acesta sa fie relevant doar pe dispozitivul destinatarului.
„O data cu dezvoltarea tehnologiei si digitizarea informatiilor, numarul atacurilor cibernetice a crescut exponential si va creste si in urmatorii ani, deoarece majoritatea sistemelor sunt vulnerabile, iar legislatia privind securitatea datelor personale nu este actualizata, astfel incat sa raspunda tuturor nevoilor actuale. In 2016, smartphone-urile reprezinta cea mai mare categorie de risc, prezentand multiple optiuni, iar decizia Whatsapp de a lansa varianta criptata a aplicatiei reprezinta un pas inainte spre intelegerea importantei securitatii datelor personale” mentioneaza Roman Hamed, Avocat in cadrul Decalex Legal Solutions.
Conform directivei europene privind protectia datelor personale, criptarea datelor este cea mai buna solutie pentru protectia datelor utilizatorilor, deoarece face datele inteligibile unor parti neautorizate. Exista, insa, un interes crescut asupra datelor din partea autoritatilor, care motiveaza utilizarea acestora in rezolvarea unor cazuri de atacuri teroriste sau infractiuni cibernetice. In Brazilia, de exemplu, un oficial Facebook a fost arestat si apoi eliberat, dupa ce acesta a declarat ca se afla in imposibilitatea de a accesa mesajele unui utilizator.
„Exista o serie de controverse privind criptarea datelor, insa din ce in ce mai multi utilizatori isi doresc ca mesajele lor sa fie criptate si au motive legitime. Se pare ca insusi Whatsapp se afla intr-o disputa similara cazului ‚Apple vs FBI’, in care i se solicita asistenta pentru accesarea informatiilor de pe un telefon utilizat de unul dintre atacatorii de la San Bernardino. In final, Whatsapp va avea, cel mai probabil, castig de cauza. Pe plan local, Decalex Legal Solutions se implica activ in informarea si educarea mediului corporativ privind securitatea datelor personale si modalitatile prin care firmele pot preveni situatii nedorite si isi pot securiza afacerile” continua Roman Hamed, Avocat in cadrul Decalex.
Astfel, utilizatorii care au ultima versiune a aplicatiei, beneficiaza in mod automat de criptare, nefiind nevoie de nicio alta modificare in configuratia Whatsapp. Cei care au o versiune mai veche a aplicatiei nu beneficiaza de criptarea mesajelor. De asemenea, niciun mesaj transmis prin intermediul grupurilor nu va fi criptat, daca unul dintre utilizatori detine o versiune mai veche a aplicatiei.