Luna aceasta se implinesc 30 de ani de la mutarea care l-a facut pe Bill Gates cel mai bogat om din lume.
Bill Gates a devenit cel mai bogat om din lume accidental, scriu cei de la ZDNet. Asta pentru ca el nu a luat capital de risc (oferit companiilor aflate in stadiu incipient) ceea ce a insemnat ca detinea in continuare 45% din Microsoft cand compania a devenit publica.
Este adevarat ca majoritatea fondatorilor companiilor de internet renunta acum la actiuni pentru a primi capital de risc. Banii le ofera posibilitatea sa creeze o afacere adevarata inainte sa se gandeasca daca aceasta va deveni profitabila. Google, Facebook si Twitter au facut asta. Problema este ca atunci cand faci aceasta mutare, trebuie sa platesti inapoi investitorii. Mark Zuckerberg a reusit un succes ramanand cu 28% din Facebook, procentul putand fi mult mai mic.
Microsoft a devenit companie publica in urma cu 30 de ani. Bill Gates detinea in continuare 45% din companie. Daca ar fi ramas cu acest procent, averea lui ar fi fost de 193 de miliarde de dolari acum, si nu "modesta" suma de 81 de miliarde de dolari.
Practic, Bill Gates a devenit cel mai bogat om din lume pentru ca nu a fost aceasta intentia lui. A refuzat sa accepte capital de risc pentru un progres mai rapid si a incercat sa evite ca Microsoft sa devina publica chiar si dupa ce rivali precum Lotus Development si Ashton-Tate au demonstrat ca este varianta mai scurta pentru a avea o multime de bani. "Spre deosebire de competitori, Microsoft nu a fost dominata de catre investitorii capitalului de risc flamanzi sa obtina profituri. Afacerea prospera. Cu profitul inainte de taxe la un nivel urias, de pana la 34% din venituri, Microsoft nu a avut nevoie de bani din exterior pentru a se dezvolta. Mai important, Gates considera ca un control asupra timpului sau si al companiei este mai important decat averea personala" scria revista Fortune in 1986.
Desigur, Microsoft era o companie micuta atunci, prima cotatie fiind de 21 de dolari. Gates a primit doar 1.6 milioane de dolari pentru actiunile pe care le-a vandut, bani cu care si-a platit ipoteca. Asadar, motivul pentru care Bill Gates a devenit atat de bogat este pentru ca actiunile Microsoft au crescut cu aproximativ 60.000 de procente! Cresterea cea mai mare a venit odata cu succesul Windows 95 si a Microsoft Office.
Gates nu este insa atat de bogat pe cat ar fi putut fi. A renuntat la functia de CEO in ianuarie 2000, a inceput sa lucreze part-time in 2006 si s-a retras in 2008 desi a ramas presedinte pana in 2014. A vandut si aproape toate actiunile sale la Microsoft mai avand doar 3% din companie ceea ce il face sa nu mai fie principalul actionar. Aceasta onoare ii apartine cu Steve Ballmer.
Ar fi usor de presupus ca cineva care este atat de bogat a fost condus de o dorinta de a avea multi bani. Nu a fost cazul lui Gates. El a spus de multe ori ca nu si-ar fi dorit sa fie cel mai bogat om din lume din cauza atentiei si a invidiei atrase. Un mare merit pentru averea pe care o are Bill Gates este al lui Michael Larson, managerul financiar secret al lui Bill Gates. Acesta manageriaza averea lui de peste 20 de ani prin compania Cascade Investment LLC.
Cuvintele lui Bill Gates catre studentii de la Universitatea din Washington spun totul despre filosofia lui Bill Gates: "Pot intelege sa-ti doresti sa ai milioane de dolari, exista o anume libertate, o libertate semnificativa, care vine odata cu banii. Dar odata ce treci de acest prag, trebuie sa va spune, este acelasi hamburger"