Meta a actualizat recent secțiunea de resurse a centrului de asistență Facebook de pe site-ul său web pentru a include un formular intitulat „Generative AI Data Subject Rights", care le permite utilizatorilor să „trimită cereri legate de utilizarea informațiilor dvs. obținute de la terți pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială generativă".

Astfel, Meta le oferă oamenilor opțiunea de a accesa, modifica sau șterge orice date personale care au fost incluse în diversele surse de date terțe pe care compania le folosește pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială de limbaj mare și cele conexe.

Pe formular, Meta se referă la informațiile de la terți ca fiind date „care sunt disponibile public pe internet sau din surse licențiate". Acest tip de informații, spune compania, poate reprezenta unele dintre „miliardele de date" folosite pentru a antrena modelele generative de inteligență artificială care „folosesc predicții și modele pentru a crea conținut nou".

Într-o postare pe blog legată de modul în care utilizează datele pentru AI generativă, Meta spune că sunt colectectate informații publice de pe internet, pe lângă datele obținute prin licențiere de la alți furnizori. Postările de pe blog, de exemplu, pot include informații personale, cum ar fi numele și datele de contact ale unei persoane, a precizat Meta.

Formularul nu ține cont de activitatea unui utilizator pe Facebook, cum ar fi comentariile publice de pe Facebook și fotografiile de pe Instagram ale acestuia. CNBC a contactat Meta pentru a afla dacă aceste informații de la prima parte vor continua să fie folosite în antrenarea modelelor sale generative de inteligență artificială. Compania nu a răspuns.

Recent, un consorțiu de agenții de protecție a datelor din Marea Britanie, Canada, Elveția și alte țări a emis o declarație comună către Meta, Alphabet, ByteDance, părintele TikTok, X (fostul Twitter), Microsoft și alții cu privire la colectarea de date și protejarea confidențialității utilizatorilor.

Scrisoarea a fost menită să le aducă aminte companiilor de social media și de tehnologie că acestea rămân supuse diverselor legi privind protecția datelor și a vieții private din întreaga lume și trebuie „să protejeze informațiile personale accesibile pe site-urile lor web, în special pentru a fi în conformitate cu legile privind protecția datelor și a vieții private

Iată cum puteți șterge o parte din datele Facebook utilizate pentru antrenarea modelelor generative de inteligență artificială:â

Accesați formularul „Generative AI Data Subject Rights" de pe pagina de politică de confidențialitate a Meta privind inteligența artificială generativă.

Faceți clic pe linkul pentru „Aflați mai multe și trimiteți cereri aici".

Alegeți dintre cele trei opțiuni despre care Meta spune că „descriu cel mai bine problema sau obiecția dvs.".

Prima opțiune le permite oamenilor să acceseze, să descarce sau să corecteze oricare dintre informațiile lor personale culese din surse terțe care sunt folosite pentru a antrena modele de inteligență artificială generativă. Alegând a doua opțiune, aceștia pot șterge orice informații personale din acele surse de date terțe folosite pentru antrenare. A treia opțiune este pentru persoanele care „au o problemă diferită".

După selectarea uneia dintre cele trei opțiuni, utilizatorii vor trebui să treacă un test de verificare a securității. 

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: