Aplicațiile și companiile de tehnologie sunt puse deseori sub semnul întrebării, mai ales din punctul de vedere al eticii și integrității, iar asta pentru că în mediul online tentațiile sunt foarte mari. 

De la Zoom până la Facebook, cele mai multe dintre aplicațiile pe care le instalăm ne cer permisiunea de a accesa camera foto sau microfonul telefonului atunci când le utilizăm pentru prima dată. De multe ori tindem să le dăm confirmarea fără să ne gândim ce presupun, de fapt, aceste permisiuni. Mai mult, unele aplicații nici măcar nu cer consimțământul utilizatorului și își croiesc acces spre camera foto și microfon, transformând astfel telefonul mobil într-un „dispozitiv de spionaj” de buzunar.

În 2018, s-a descoperit că peste 250 de aplicații din App Store și Google Play ascultă în fundal activitățile utilizatorilor, permițându-le conturarea unei perspective despre conținutul preferat și despre preferințele lor, pentru utilizarea acestora în targetarea reclamelor.

Vestea bună este că există, totuși, câteva metode prin care vă puteți menține intimitatea online și prin care vă puteți pune la adăpost de aplicațiile intruzive.

În primul rând, este necesar să vă dați seama care dintre aplicațiile pe care le folosiți au acces la camera și microfonul telefonului mobil. Pentru asta, dacă utilizați un dispozitiv Android, puteți merge la Settings - Apps & Notifications - Advanced - Permission Manager, unde alegeți ce fel de setare vreți să inspectați, de la istoricul apelurilor, până la permisiunea pentru utilizarea camerei foto sau a microfonului. Odată ce ați făcut asta, puteți selecta tipul de permisiune acordat pentru fiecare aplicație în parte prin bifarea Allow sau Deny.

Pentru telefoanele iOS, pașii sunt următorii: Settings - Privacy – apoi selectați Microphone sau Camera, în funcție de verificarea pe care doriți să o realizați, urmând ca apoi să puteți selecta, din nou, pentru fiecare aplicație în parte ce tip de permisiune să acordați.

O a doua metodă de protecție ar fi descărcarea unei aplicații care te poate anunța atunci când camera sau microfonul tău sunt utilizate. În al treilea rând, foarte utilă ar putea fi și achiziționarea echipamentelor hardware de protecție, pentru orice eventualitate.

O soluție „rudimentară”, dar sigură, ar putea fi lipirea unui sticker special pe camera laptopului sau computerului atunci când aceasta nu este utilizată. Pentru microfon, există blockere speciale care utilizează o mufă jack de 3,5 mm pentru a bloca portul. Practic, funcționează cam la fel ca orice tip de căști cu fir, așa că e simplu de utilizat și poate fi foarte eficient. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: