Financial Times anunta cea mai agresiva miscare de pana acum impotriva puterii in crestere a celor de la Google.
Uniunea Europeana vrea sa opreasca actuala crestere a celor de la Google. Conform Financial Times, parlamentul european ia in considerare o motiune prin care sa separe motorul de cautare al celor de la Google de celelalte produse ale companiei americane.
Conform jurnalistilor americani, sefii de la Google sunt furiosi din cauza acestei propuneri despre care au aflat abia in urma cu cateva zile.
Principalul motiv de ingrijorare este faptul ca toata lumea foloseste Google pentru cautare, avand peste 90% share in Europa. In 2011, companii mai mici specializate in cautare s-au plans ca au fost mutati mai jos in rezultate de catre Google pentru ca utilizatorii sa nu-i gaseasca mai usor. Microsoft s-a plans de asemenea ca cei de la Google a facut astfel incat sa fie dificil folosirea Bing pentru gasirea YouTube. Uniunea European a investigat in episoade incidentele de atunci.
Parlamentul nu are puterea de a le ordona celor de la Google sa se separe, insa ar putea sa puna presiune pe reglementatorii care investigheaza Google de mai bine de 3 ani. Exista temeri ca Google se foloseste de dominatia motorului de cautare prin strivirea rezultatelor care i-ar ghida pe oameni catre potentiali competitori.
Germania a fost cea mai agresiva impotriva Google si Ministrul Justitiei acestei tari a cerut companiei sa publice cum calculeaza rezultatele cautarii. Vineri, un membru german al parlamentului european, Andreas Schwab, unul dintre sustinatorii motiunii, a declarat ca "separarea nu poate fi exclusa".
Google si Uniunea Europeana au fost la un pas sa ajunga la o intelegere anul acesta, insa Microsoft si alti competitori s-ua opus iar Uniunea Europeana a reinceput investigatia in luna septembrie.
Uniunea Europeana se va pune de acord pe varianta finala a motiunii saptamana viitoare si se asteapta ca votul sa fie facut joia viitoare.