Aceste informații, care au fost stocate pe un singur server vulnerabil, conțin numere de telefon, adrese, parole de e-mail și detalii despre conturi de pe rețele sociale.
Vulnerabilitatea a fost descoperită de un cercetător specializat în dark web („internetul ascuns”), Vinny Troia, de la firma BinaryEdge and Shodan.
Toate aceste detalii despre aproximativ 1,2 miliarde de utilizatori sunt suficiente pentru ca niște hackeri care le-ar accesa să poată prelua identitatea online a unei alte persoane.
„Este pentru prima dată când observ conturi de social media colectate și combinate cu informații personale despre utilizatori, într-o bază de date atât de mare”, a declarat Troia pentru publicația Wired.
Practic, un hacker poate găsi aici, pe acest server vulnerabil, absolut orice își dorește: conturi, nume, numele de telefon, URL-uri asociate cu conturi de Facebook sau LinkedIn.
Vinny Troia a descoperit în total 4 miliarde de conturi de la 1,2 miliarde de persoane - în total peste 4TB de date. El nu a putut să localizeze însă serverul pe care sunt stocate toate aceste informații delicate.
De asemenea, nu poate să știe dacă aceste date vulnerabile au fost accesate sau descărcate de hackeri sau dacă altcineva în afara lui mai știa despre existența lor. Specialistul a anunțat imediat FBI-ul și în doar câteva ore aceste date nu mai puteau fi găsite online.
Dark web sau „internetul ascuns/invizibil” este într-un fel un internet paralel, care poate fi accesat doar prin programe speciale de navigare, cum este TOR, iar utilizatorii rămân anonimi.
De aceea, aici este un loc sigur pentru hackeri și pentru cei care fac contrabandă cu diferite produse sau servicii interzise.